Obradović: Biće još stranaka za bojkot kad uvide da su pregovori fatamorgana 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da očekuje da će se još neke opozicione stranke odlučiti za bojkot, nakon što uvide da su pregovori koji se sada vode o poboljšanju izbornih uslova „laž i fatamorgana“.

Obradović je gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na TV Vojvodina rekao da će protesti biti nastavljeni sve dok se ne uvaže zahtevi „prave opozicije“.

On je dodao da pregovorima o poboljšanju izbornih uslova uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, ne učestvuje 35 političkih partija i organizacija koje su okupljene u Savezu za Srbiju (SZS) zato što pregovore vodi predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Dodao je da SZS ne učestvuje u tim pregovorima jer ne postoje garancije da će ono što je dogovoreno biti i sprovedeno, kao i zato što tema nisu preporuke stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“, o tome kako treba da izgledaju fer izbori.

„Aleksandar Vučić je rekao da je on popustljiv čovek i da je izašao u susret opoziciji. On nije pregovarao sa pravom opozicijom, i posebno važno, šta on ima da popušta kada je u pitanju poštovanje Ustava i zakona“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da predstavnica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je u petak ocenila da su pregovori bili uspešni, „ima pravo na zabludu“, kao i da je to bilo „još jedno od 1.000 lažnih obećanja Srpske napredne stranke (SNS)“.

„Ništa se u REM-u neće promeniti. SNS neće dozvoliti nijednog člana koji nije pod njihovom kontrolom a Oliveru Zekić zameniće Dragan J. Vučićević. Na RTS-u neće biti apsolutno nikakvih pomaka. Izborni termin nije pomeren već je jedini regularni termin za njihovo održavanje i bio polovina aprila ili početak maja“, dodao je Obradović.

Obradović je rekao i da će Nadzorni odbor koji treba da se formira u Skupštini Srbije, na osnovu pregovora u kojima su učestvovali predstavnici Evropskog parlamenta, biti pod kontrolom SNS.

On je ponovio da bi jedino prihvatljivo poboljšanje izbornih uslova bilo donošenje Lex Specijalisa, prelazna državna administracija u kojoj će kontrolu imati i predstavnici opozicije, što može biti prelazna tehnicka vlada, ili vlada stučnjaka kao što je bilo u Austriji, pa da se nakon devet meseci održe izbori.

Bošković je rekao i da nije tačno da je Mladen Novaković Tocilo, koji je uhvaćen sa 77 kilograma heroina njegov kum.

„Nijedan od režimskih medija nije preneo moju izjavu da je to laž, monstruozna neistina. To govori da možete da lažete a da ne date priliku da se čuje druga strana. Hoće li tako izgledati naredna četiri meseca“, pitao je Obradović.

Bošković je naveo da „RTS konstantno krši sve medijske zakone, a da kada se to kaže takve izjave se kvalifikuju kao pritisak na novinare“.

„Obaveza javnog medijskog servisa je da objektivno i nepristrasno informiše javnost. Oni to ne rade, oni cenzurišu stvarnost, ne daju prostor opoziciji, nema Marije Lukić da ispriča svoj slučaj kako je progonio seksualni manijak iz SNS-a, nema (uzbunjivača) Aleksandra Obradovića. Javni medijski servisi u Srbiji ne rade svoj posao, krše Ustav, krše zakone, iako ih plaćaju svi građani Srbije“, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari