Obradović: Dosluh vlasti i banaka 1Boško Obradović Foto: FoNet Nenad Đorđević

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da su krediti zasnovani na valutnim klauzulama „pljačka građana Srbije“, ali je konstatovao da vlast to neće da prizna već se direktno dogovara sa bankama.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, povodom vladinog predloga zakona o kreditima u švajcarskim francima, istakao da Dveri smatraju da banke rade „u dosluhu sa vlašću“ koja ih finansira iz budžeta.

„Sada dobijamo zakon kojim se potvrđuje i ozakonjuje pljačkanje građana“, smatra Obradović i navodi da vladin predlog zakona ništa ne govori o dužnicima kojima je oduzeta hipoteka zbog toga što nisu mogli da vraćaju kredite u francima. Prema Obradoviću, to je diskriminacija i kršenje Ustava Srbije.

On je predložio da se krediti u švajcarskim francima ne prebacuju u drugu stranu valutu nego da se indeksiraju u domaćoj valuti, dinarima. Obradović ne veruje da su banke zaista uzele švajcarske franke i potom ih koristile za kreditiranje građana Srbije. One to nikada nisu ni radile, uveren je Obradović i konstatovao da je reč o valutnoj klauzuli koja omogućava bankama da više puta naplate date kredite.

Obradović je ukazao i da „bankarske derikože treba dovesti poznaniju prava“, ali ne samo njih nego i javne izvršitelje koji se „lično bogate na grbači naroda otimajući domove ljudima koji ne mogu da otplaćuju kredite ili plaćaju komunalne usluge“. „Ono što trenutno rade javni izvršitelji je najveći kriminal u Srbiji“, zaključio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari