Obradović: Podela ideja na levicu i desnicu ne postoji, usvajamo obe 1Foto: FoNet

Predsednik pokreta „Dveri“ Boško Obradović očekuje da će novi proglas te političke opcije, pod nazivom „Promena sistema – sigurnost za sve“, privući pažnju javnosti i glasača, usvajanjem ideja i levice i desnice, za koje smatra da su „veštački iskonstruisane“.

On je u intervjuu za portal Nova.rs naveo da je pokret koji predvodi „po mnogo čemu blizak“ konzervativnim i demohrišćanskim političkim organizacijama koje su danas na vlasti u Austriji, Nemačkoj, Poljskoj i Madjarskoj, te da Dveri popunjavaju „ideološku prazninu“ na srpskoj političkoj sceni kada su u pitanju „konzervativne, demohrišćanske i suverenističke političke opcije“.

„Tema porodice ili zaštite životne sredine u (Dverima) je primer javnih politika koje baštine ono najbolje i iz ‘desnih’ i iz ‘levih’ političkih tradicija. Tačno je da smo stavili veliki akcenat na ekologiju i da ‘zeleni patriotizam’ smatramo važnim delom nacionalne i gradjanske svesti i vrhunskim patriotizmom“, navodi Obradović.

Obradović kaže da Dveri nisu i ne mogu biti desnica u zapadnom smislu tog koncepta, odbacuje kvalifikacije da su ekstremna desnica, ali da se zalažu za očuvanje „svega vrednog u našoj tradiciji što doprinosi održanju srpskog naroda, srpske države i svih njenih gradjana u uslovima kompleksne post-moderne situacije“.

Smatra i da su ekološke teme, iako se uglavnom vezuju za levicu, one „par ekselans konzervativne“, a da su proglasom napravili „programski iskorak“ u pravcu „obnove demokratije“.

„Dveri su ostale dosledne i principijalne u svim svojim bazičnim ideološkim i političkim stavovima: porodica na prvom mestu, ekonomski patriotizam… očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, EU-skepticizam, zaštita tradicionalnih i nacionalnih vrednosti kao što su srpski jezik, ćirilica, istorijska sećanja, nacionalna kultura“, dodaje Obradović.

„Najviše interesovanja privuklo je naše insistiranje na participativnoj demokratiji i većem uključenju gradjana u odlučivanje o tome kako će živeti putem direktne demokratije i više referenduma na svim nivoima, od republičkog do lokalnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari