Obradović: Srbija je u ustavnoj komi 1Boško Obradović Foto: Stanislav Milojković

Lider Dveri Boško Obradović podneo je danas Ustavnom sudu predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje ustavnosti i zakonitosti izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima kojima je usred izbornog procesa promenjen način prikupljanja potpisa.

On je podsetio da su pre vanrednog stanja potpisi mogli da se skupljaju uz pomoć javnih beležnika ili sudskih overivača, a nakon okončanja vanrednog stanja, u nastavku izbornog procesa, što je, kako je rekao, „nezapamćen slučaj u svim svetskim demokratijama“, potpisi su mogli da se skupljaju i uz pomoć opštinskih i gradskih uprava.

„To je dovoljan osnov da Ustavni sud, ukoliko postoji, donese jedinu moguću presudu, a to je ocena da su izmene dva izborna zakona antiustavne, da time nastupa ništavnost, odnosno poništavanje kompletnog izbornog procesa na svim nivoima što otvara prostor za ponovljene izbore“, rekao je Obradović.

On je pročitao imena 13 sudija Ustavnog suda i rekao da se u njihovim rukama u narednih nekoliko nedelja nalazi „sudbina Republike Srbije kao države“.

Obradović je ocenio da se Srbija nalazi „u jednoj vrsti kliničke smrti, u ustavnoj komi“ i istakao da od tih 13 ljudi zavisi da li će se Srbija probuditi iz te kome ili će oni nastaviti „da budu u funkciji izvršne vlasti i daljeg uništavnja ustavnosti i zakonitosti u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari