Obradović: Svi bliži saradnici Vučića kupili diplome 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da su svi najbliži saradnici predsednika Srbije Aleksandra Vučića kupili diplome ili plagirali doktorate.

On je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije kazao da je Srpska napredna stranka formirana i funkcioniše kao zaverenička družina političara sa kupljenim diplomama i plagiranim doktoratima, koji nikada ne bi mogli da dođu na državne funkcije da nisu učinili ta krivična dela.

Kao primer je naveo bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, ministra finansija Sinišu Malog i guvernerku Narodne banke Srbije Jorgovaku Tabaković.

“U Vladi sede četiri ministra sa više nego upitnom osnovnom fakultetskom diplomom – Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević i Aleksandar Antić”, rekao je Obradović. On je pozvao istraživačke novinare da ispitaju kako su njih četvorica stekli fakultetske diplome jer je, kako je naveo, dokazano da je Stefanovićeva diploma falsifikat, a istakao je da bi trebalo da se preispitaju sve diplome i doktorati zaposlenih u javnom sektoru. Obradović je rekao i da je direktorka “Službenog glasnika” Jelena Trivan za doktorsku disertaciju, koju je odbranila 2013. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, iz njegove knjige “Srpski zavet” ukrala dva pasusa bez navođenja autora i izvora.

On je rekao da je površnim pregledom samo jednog poglavlja doktorkse disertacije Trivan potvrdio da su dva pasusa iz njegove knjige doslovno preuzeta na strani 117. Obradović je rekao da je isti članak “Srpsko kolo” “iz njegove knjige preuziman na još dva mesta, na stranama 122 i 123 doktorata”.

“Na taj način Jelena Trivan preuzela je veći deo teksta iz mog članka ‘Srpsko kolo’, iz knjige ‘Srpski zavet – srpsko nacionalno pitanje danas’, koji je objavio Srpski sabor Dveri 2007. godine u Beogradu”, rekao je Obradović.

On smatr da Jelelena Trivan, ili autor njene doktorske disertacije, nije direktno “pokrala njegovu knjigu”, već je delove preuzela sa sajta riznicasrpska.net, na kome je jasno napisano odakle je preuzet tekst. Obradović je rekao da je interesantno što još niko nije tražio smenu Jelene Trivan sa mesta direktorke “Službenog glasnika”, “na koju ju je postavila BIA preko SNS”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari