Od običnog naroda pravi se neprijatelj 1Foto: Privatna arhiva

Pink je uvek protočni bojler vlasti i uvek su bili tu gde su i pare. Željko Mitrović sa svojim dugogodišnjim delovanjem zaslužuje jednu dugu robiju, a svojim daljim trovanjem naroda samo povećava godine za svoju kaznu. Njegova televizija će sigurno biti oduzeta jednog dana, svi mi radimo na tome da taj dan dođe što pre.

To kaže za Danas Miran Pogačar, aktivista Krova nad glavom, u odgovoru na pitanje o fenomenu kampanje televizije Pink protiv protesta, odnosno ličnosti koje učestvuju u pobuni građana protiv režima Aleksandra Vučića, montiranjem i „fejkovanjem“ stvarnosti.

Sagovornika Danasa, koji je tokom poslednjih masovnih protesta u Novom Sadu bio uhapšen i, zbog učešća na tim demonstracijama, u pritvoru proveo više dana, pitali smo šta je cilj te propagande, kao i da li vlast predviđa sve jače nezadovoljstvo i nemire, pa pokreće kampanju odvraćanja, podstrekavajući podele u društvu.

– Vlast čini sve što je u njenoj moći da uguši narodni bunt. A svi ti mali i veliki „mitrovići“ zdušno pomažu, misleći da ce ovo da traje večno. To što smo videli na ulicama je izliv našeg dugogodišnjeg besa. Ulazimo u narednu fazu borbe protiv Vučićeve vlasti i ovog političko-ekonomskog sistema. Sada kada su zdravstvo, ekonomija i celokupno društvo pred krahom, potrebno je jedinstvo i odlučnost kako bismo ovog puta došli do suštinskih promena. Ne samo vlasti, već čitavog sistema – zaključuje Pogačar.

Prema mišljenju Jelene Anasonović, jedne od organizatorki najpre protesta Protiv diktature a potom i „1 od 5 miliona“, vlast se plaši nekontrolisanog besa na ulicama, između ostalog, zbog slabe i neefikasne opozicije, a julski protest je, kako kaže, upravo to bio.

– Ovog puta nemaju koga da targetiraju, jer je sve počelo spontano, bez organizatora i sa puno nakupljene energije tokom karantina. Jasno je onda zašto režimski mediji, prevashodno Pink, fabrikuju stvarnost, a od studenata, naučnih saradnika, pa čak i od bolesnog dečaka stvaraju se huligani, od kojih se policija kvazi brani, dok ih zapravo mučki tuče i pendreči – ističe sagovornica Danasa.

Dodaje da time od „običnog naroda stvaraju najgore političke neprijatelje, spremne za odstrel“, kao i da je na svim prethodnim protestima matrica uvek ista – „predstaviti aktivnije učesnike, organizatore kao nasilnike, izdajnike Srbije, saradnike stranih država, ili produžene ruke opozicije“.

Sagovornica Danasa naglašava da je tako ona na Pinku na početku protesta „1 od 5 miliona“ bila od strane predsednice Skupštine Maje Gojković označena kao albanski lobista i neko ko radi za Vladu Kosova i izdaje sopstveni narod i državu, što su, zaključuje, naravno, najprimitivnije laži iz kuhinje naprednjaka.

– Propaganda vlasti se definitivno odnosi na gušenje svakog izražavanja nezadovoljstva. I oni su svesni da se temelji njihovog vladanja oslanjaju na laž i manipulisanje stvarnošću, a kako situacija postaje sve gora, u kontekstu posledica epidemije na ekonomiju, odnosno siromaštvo, to je jača istina o životu i teško se može zatrpati lažnim vestima i manipulacijama – komentariše za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu, učesnica protesta i aktivistkinja više grupa koje se bave artikulacijom borbe protiv režima Aleksandra Vučića.

Balon medijske sapunice, dodaje ona, postao je šupalj na sve strane.

– Kampanja blaćenja pojedinaca i odvraćanja od pobune je zapravo pokušaj krpljenja ovih rupa. Svest o istinskom gubljenju moći za izvrtanje realnosti postaje velika u naprednjačkom vrhu, što budi strah u njihovim redovima, a to će definitivno dovesti do još surovijih obračuna sa glasnim pojedincima. Predstoji nam u tom pogledu užasan period – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari