Od Stanišića do Vesića: Koga je sve predsednik pomenuo iz poverljivih izveštaja 1Foto: EPA/ Michael Kooren / REUTERS POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čitao je juče u živom jutarnjem programu televizije Pink delove svog dosijea, odnosno zvaničnih izveštaja BIA, sa vidljivom oznakom državna tajna.

Ovo je najveći presedan u brojnim veštačkim aferama o prisluškivanju političara u Srbiji u prethodnih sedam godina vlasti Vučićeve Srpske napredne stranke.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je, „uz određene preskoke“, pune 24 godine bio prisluškivan i praćen primenom različitih metoda i naveo da su te mere prvi put uvedene u vreme Jovice Stanišića, nekadašnjeg šefa Resora državne bezbednosti. Iz izveštaja je pominjao i imena ličnosti sa javne scene Srbije, ali i pojedinih stranih diplomata.

Vučić je istakao da je ponosan što u zaključcima i analizama mera praćenja koje su prema njemu primenjivane, nikada nije dokazana njegova „neprijateljska“ delatnost prema Srbiji. Dodao je da se u vreme dok je bio koordinator službi bezbednosti, „nikada nisu pojavljivali u javnosti prisluškivani razgovori“.

„Pročitaću vam zvaničan izveštaj – zajedno sa Vojislavom Šešeljom i Tomislavom Nikolićem na konsolidovanju i omasovljavanju paravojnih formacija unutar stranke u cilju pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti. To je bio razlog za uvođenje mera od strane Jovice Stanišića“, pročitao je Vučić, navodeći tačan datum kada je Stanišić naložio mere u jesen 1995. Naveo je i da se to poklapa sa boravkom Šešelja i Nikolića u gnjilanskom zatvoru kada on dobija značajniju ulogu u Srpskoj radikalnoj stranci.

Vučić je napomenuo da je osobe, čija je imena čitao, kontaktirao i tvrdio da njima ne smeta da njihova imena izgovori te da stoga neće prekršiti njihova prava. Rekao je da smatra da je reč o „političkoj odluci“, a da kasnije, da bi se „pokrile mere“, dolazi odluka suda.

„Donosi je Časlav Ignjatović, predsednik Vrhovnog suda, tek 12. marta 1996. godine, tada oni tu svoju odluku legalizuju“, rekao je on.

Nove mere, kaže Vučić, pošto je ustanovljeno da nije bilo dovoljno osnova da je bilo šta počinio, uvode se 26. maja na osnovu odluke Balše Govedarice, predsednika Vrhovnog suda.

„Još dva puta se ponavlja to na osnovu njegovih odluka. Tek 13. decembra 2000. godine se ukida mera kompletnog praćenja i nadzora svih mojih komunikacija odlukom Radomira Markovića. Na osnovu novog šefa Državne bezbednosti Miše Milićevića od marta 2003, to su valjda zbog mojih veza sa podzemljem uvodili, to je 13-14 dana nakon ubistva predsednika Vlade (Zorana Đinđića)“, rekao je Vučić.

U vreme vanrednog stanja i akcije „Sablja“, dodaje Vučić, kada nema nikakvog suda ili naloga tužilaštva, odluku sam donosi direktor Bezbednosnoinformativne agencije.

Kako Vučić navodi na osnovu izveštaja iz tog perioda, više od pola „kriminalnih veza“ su telefonski razgovori sa Bojanom Pajtićem, a ključna je veza sa Šešeljem, koji mu je rekao kakvo saopštenje da objavi povodom navoda o njegovim vezama sa kriminalcima.

– Tamo se kaže da sam se ja interesovao o rođacima Zvezdana Jovanovića… Pričali smo o Aci Tomiću i ne znam kome još. Posle govore o mojim razgovorima sa urednikom Nacionala Predragom Popovićem i moj razgovor sa pokojnim Dušanom Jovanovićem (ubijeni urednik dnevnika Dan)… To su moje kriminalne veze, a ključna je moja veza sa Vojislavom Šešeljom… To je dokument iz 2004. godine – kazao je Vučić.

Pored imena sudija i šefova resora bezbednosne agencije, Vučić je na Pinku pokazao dokumentaciju i naveo imena stranih diplomata sa kojima je on kontaktirao, i za koje tvrdi da ih je BIA, od 2017. do 2012, pratila samo da bi saznala šta on planira.

„U novijem periodu počeli su da prate… kako su to uradili, vrlo lukavo da ne možete da kažete da su doneli mere da vas prate, sve diplomate koji su u kontaktu sa mnom su direktno pratili – Olega Dzizu, ruskog diplomatu, kojeg su pratili kao pripadnika obaveštajne službe strane države“, naveo je Vučić.

Dodao je da je praćen i Žorž Urio, bivši verenik njegove aktuelne savetnice za medije Suzane Vasiljević, kao pripadnik obaveštajne službe Francuske.

„NJu tada nisam znao, ali sam naravno radio sa ljudima iz ambasade najnormalnije kao predstavnik stranke, tada je Srpska napredna stranka već bila osnovana. Oni su uzeli Ruse, Amerikance, Mađare i Francuze da bi mogli da vide kompletnu moju politiku i prema Evropljanima i prema regionu i prema velikim silama Rusiji i Americi“, rekao je Vučić.

Prateći njih i nadzirući njihove kontakte, dodao je Vučić, u svakom trenutku su znali šta je to što on radi na spoljnopolitičkom planu. Podaci su prikupljani i preko kontakta sa Orhanom Dragašom, dodao je Vučić.

„Snimali su nam razgovore telefonske, mislim da smo se jednom u životu u tom periodu videli“, rekao je Vučić i naveo i ime sadašnjeg predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, tada zaposlenog pri Ambasadi Nemačke.

Vučić je rekao da je na spisku bio i Vladimir Božović, koji je „okarakterisan kao neko ko bi mogao da bude interesantan kao dostavljač informacija obaveštajnoj službi Crne Gore“.

„Vladimir Đukanović, kao novinar radija Fokus, poznat kao ekstremista, i Goran Vesić, lice indikativno po ekstremizmu. Ja sam sa Vesićem razgovarao o Zvezdi, o sportu i o tome šta se zbiva u vladajućoj partiji jer je Vesić uvek imao dobre informacije o tome šta se zbiva u Demokratskoj stranci“, naveo je Vučić.

O Bojanu Pajtiću

U razgovoru sa Bojanom Pajtićem on me obaveštava da određena lica imaju video-zapis o boravku Zorana Šamija i Radeta Bulatovića na raznim lokacijama sa Zemunskim klanom, ja sam istakao šta ja o tome mislim, kakve su uloge Čedomira Jovanovića i ne zna koga sve ne… zatim se ja interesujem za određena saznanja, za rođake Zvezdana Jovanovića, prepričao je Vučić svoj zabeležen razgovor sa Pajtićem.

O Jeremiću i Roćenu

– Ja nisam nikada prisluškivao, nemam čime i to me ne zanima. Šta mislite ko je prisluškivao Roćena i (Vuka) Jeremića? Mislite da su to Rusi uradili? To je rađeno po nalogu ljudi iz vlasti, a radio je Ranko Tadić. Žao mi je što Boris Tadić često zaboravlja da je bio predsednik. Ako si bio predsednik, ponašaj se tako – naveo je između ostalog Vučić, rekavši da je nadimak Ranka Tadića bio Čika Pera.

O izborima i Palmeru

Aleksandar Vučić je pohvalio održane razgovore između pripadnika SNS i opozicije. „To je dobra stvar, uvek je dobro razgovarati. Oni su prvo rekli da neće da razgovaraju, sad odjednom hoće. Sad kažu da je dijalog organizovao Metju Palmer. To je možda njima rekao Metju Palmer, jer ja sa njim razgovaram samo o Kosovu. Palmer ima svog ljubimca Boška Obradovića. Ne znam o čemu oni razgovaraju, ali vidim da na razgovore nije bio pozvan ni Šešelj, a ostatak opozicije jeste“, naveo je Vučić komentarišući tekst sa naslovne strane Danasa da je okrugli sto vlasti i opozicije smišljen tokom posete Palmera Beogradu. Ne poznajem nikog u Danasu i nisam im ja dao tu informaciju, rekao je Vučić, pre nego što je doveo u vezu Obradovića i Palmera. Govoreći o strankama opozicije rekao je: „Od svih njihovih stranaka samo Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića je preko cenzusa, ovi ostali su svi ispod. I takvi bi da spreče nas da se održe izbori.“

Predrag Popović: Ne znam da li su me prisluškivali

„Dok sam uređivao Nacional, objavljivao sam Vučićeve autorske tekstove. Pisao je bolje nego sad. Pošto smo se bavili i raznim radikalskim aferama, nekoliko puta je prekidao saradnju, ali kad god bi mu Šešelj dozvolio, bio je korektan i zahvalan izvor informacija. Uz tvrdu kritiku političkih protivnika, iznosio je vrlo ozbiljne optužbe protiv Stanka Subotića i Vladimira Popovića, zvanog Beba, a Gorana Vesića je izazvao na dvoboj. Između ostalog, upravo njih trojicu optuživao je da zloupotrebljavaju BIA u političkom i ličnom interesu. Ne znam da li su njegovi današnji saradnici tada prisluškivali mene, pa slučajno i njega, ili obrnuto“, rekao je za Danas novinar Predrag Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari