Od ujedinjenja SDS i Lutovčevog DS nema ništa 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Sudeći po tonu Tviter prepiske Borisa Tadića, lidera Socijaldemokratske stranke, i Zorana Lutovca, predsednika Demokratske stranke, od ujedinjenja ove dve partije neće biti ništa.

Polemika je otpočela Tadićevim komentarom da je Lutovac u jednoj emisiji TV izneo notorne neistine o ujedinjenju u veliku DS. Tviter prepiska se svodi na to da Tadić smatra da je Lutovac zakočio ujedinjenje „tri entiteta“, DS, SDS i ZZS Nebojše Zelenovića. Lutovac je uzvratio tekstom deklaracije po kojoj se DS, SDS i ZZS udružuju „u veliku DS“ te da je u redu ukoliko su se u SDS predomislili, jer su se i u DS predomislili.

Konstantin Samofalov, portparol SDS, kaže da to što je Lutovac partnere iz SDS putem Tvitera obavestio da u DS ne postoji više interesovanje za ujedinjenje sa SDS, govori samo o prirodi i karakteru predsednika DS. On kaže da je prošle godine u maju kada je organizovan zajednički skup sve tri stranke dogovoreno da se formira zajednički Izvršni odbor, a da tom odboru predsedava Dušan Kostadinović, predsednik IO DS.

„Mi smo delegirali troje ljudi, a ja sam bio jedan od njih, u zajednički Izvršni odbor. Od maja prošle godine do danas taj odbor nije konstituisan, niti je održan ijedan sastanak, što govori o klasičnoj opstrukciji, a ja sam svedok te opstrukcije“, kaže Samofalov za Danas.

Dodaje da su sve drugo nemušti izgovori. Na pitanje da li je sa ujedinjenjem zapelo onog trenutka kada je u DS uočeno da Tadić ima namere da se vrati na čelo DS, Samofalov kaže da je lider SDS više puta rekao da nema te ambicije za vođenje stranke i da o tome svedoči činjenica da je delegirao Aleksandra Ivanovića za člana zajedničkog predsedništva.

„Zgražava me nivo odsustva elementarnog intelektualnog poštenja kod Lutovca, koji se samo izdaje za intelektualca. Ali od čoveka koji se sam proglasio za Romarija sve je moguće očekivati, ja tu ne mogu da pomognem“, poručuje Samofalov.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, kaže za naš list da je od samog početka uslov za ujedinjenje bio da se Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratska stranka ujedinjuju u Demokratsku stranku, na taj način što će ugasiti svoje postojanje, a njihovi članovi potpisati pristupnice i postati članovi Demokratske stranke.

„Lično sam prisustvovala svim sastancima proširenog predsedništva ujedinjene Demokratske stranke i učestvovala na tribinama zajedno sa Nebojšom Zelenovićem i Aleksandrom Ivanovićem gde smo našim članovima upravo na ovaj način objašnjavali model ujedinjenja i to mogu da posvedočim. Ukoliko se neko u međuvremenu predomislio i ima drugačiju ideju ujedinjenja, to je nešto drugo, što nema veze sa onim što je prvobitno dogovoreno“, napominje Rakićeva.

Dodaje da je zaprepašćena neprimerenim tonom kojim se Tadić obratio Lutovcu na Tviteru.

Ona kaže i da je DS pokrenula inicijativu o ujedinjenju i da neće odustati od pravljenja velike i snažne Demokratske stranke. U DS će se ujediniti pripadnici onih organizacija koje dele naše političke ciljeve i vrednosti.

„Nije opcija, a neće ni biti stvaranje nekakve nove organizacije, već ujedinjenje u postojeću stranku. Ujedinjenje ne znači prosto spajanje DS i SDS, naprotiv. Proces ujedinjenja u DS ima smisla samo ako se stvori politički ambijent u kom novi, časni i iskreni pojedinci vide smisao da se društveno angažuju. Sigurna sam da ćemo u tome uspeti“, zaključuje Rakićeva.

Istovremeno dok Lutovac i Tadić ratuju na društvenim mrežama, struja u DS koja je raspisala stranačke izbore ne odustaje od ujedinjenja sa SDS Borisa Tadića. Još pre nekoliko dana za Danas je rečeno da se ugovor o ujedinjenju privodi kraju, a da će potpisivanje biti samo formalnost.

Milojičić: Ni šatorče nisu podigli

Radoslav Milojičić Kena, dosadašnji poslanik DS koji je za promenu rukovodstva, kaže da je ujedinjenje DS sa srodnim strankama potrebno, jer jedino DS može da pobedi SNS. On kaže i da su lideri Saveza za Srbiju omogućili Vučiću 200 poslanika u srpskom parlamentu, ali i da se SZS raspao. „U izbornoj noći čak ni šatorče nisu podigli, što je inače bio vrhunac njihovog političkog promišljanja. Ne ljutim se što je Lutovac protiv velike DS, jer je svestan svojih kvaliteta“, poručuje Milojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari