Odbačene prijave protiv četiri poslanika zbog kršenja skupštinskog Kodeksa ponašanja 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Odbor za administrativno budžetska i mandantno imunitetska pitanja odbacio je danas prijave predstavnika organizacije CRTA protiv četiri poslanika zbog kršenja skupštinskog Kodeksa ponašanja i jednu Transparentnosti Srbija protiv predsednice i članova Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, sa obrazloženjem da su neosnovane, a neke i bez dokaza.

Poslanik Marko Atlagić, protiv koga je prijavu podnela Željka Cvejin zbog nazivanja Albanaca „Šiptarima“, rekao je da u skupštinskom izlaganju 10. februara nije povredio ni Kodeks ni poslanike albanske manjine koristeći taj izraz, koji i sami Albanci koriste, a upotrebila ga je danas i poslanica Nadije Bećiri, u govoru na materinjem jeziku.

Sramotno je tražiti od mene ponosnog Srbina da ne koristim svoj srpski jezik u srpskom parlamentu. Zato molim organizaciju CRTA, oličenu u Željki Cvejin, da ne uči mene Srbina da ne koristim svoj srpski jezik u srpskom parlamentu. Mi Srbi smo dobili reč „šiptar“ direktno od Šiptara, bez prevoda, objasnio je Atlagić, koji je citirao rečnike iz Srbije i Hrvatske u kojima se tumači taj pojam.

Kako je ocenio, cij prijave je da mu se naredi kako će i na kojem jeziku da govori u Skupštini i da ga omalovaži kao poslanika.

Prijavu protiv Nebojše Bakareca podnela je Tamara Branković, a on je upozorio da masovne prijave koje podnosi organizacija CRTA imaju za cilj da „zatrpaju Skupštinu“ i da zastraše poslanike.

Prijava nema nijednog osnova i zlonamerna je, neargumentovana i nepotkrepljena dokazima, konstatovao je Bakarec, dodajući da Branković tvrdi da je izrekao „preteći pasus“, a da nije navela nijednu preteću reč.

On je naveo da je izgovorio: „Znate kako se to rešava u Rusiji – tako što te više nema. Ali to se ne radi“, a da su, kako tvrdi, tu drugu rečenicu „đilasovski mediji“ izostavili.

Vladimira Orlića je prijavila Lana Avakumovski zbog objave na Tviteru, a on je naglasio da prijavu smatra potpuno neutemeljenom i da je posredi prljava propagandna kampanja i „organizovana hajka protiv poslanika koji u Skupštini govore ono što ne odgovaraju bivšem režimu i delu nevladinog sektora koji im je blizak“.

Predsednik Odbora Aleksandar Martinović je, komentarišući prijavu koju je protiv njega podneo Pavle Dimitrijević, negirao da je pozivao na nasilje protiv bilo koga, dodavši da mu to nije ni namera, ni politički cilj.

Izražavao sam se krajnje metaforički, bez želje da ugrozim nilo čiju bezbednost, napomenuo je on.

Sednici nije prisustvovala predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević, a Martinović je obrazložio da je nije pozvao zato što je prijava Transparentnosti Srbija bez ijednog dokaza da je prekršen Kodeks ponašanja poslanika.

Martinović je saopštio i da je podneto šest novih prijava zbog kršenja Kodeksa i da će o na njima raspravljati na nekoj od narednih sednica Odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari