Odbijeni svi predlozi opozicije za dopunu dnevnog reda 1Foto: Stefana Savić

“Zaključujem glasanje i konstatujem – predlog nije prihvaćen. ”Ove reči Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije i njene kolege potpredsednici ponovili su čak 170 puta u toku protekla dva dana. Toliko je naime bilo predloga za dopunu dnevnog reda prve sednice redovnog jesenjeg zasedanja, od čega je opozicija imala čak 160 predloga.

Opozicija je mogla samo da konstatuje da vlast ne želi da razgovara ni o jednom od gorućih problema, dok je vladajuća većina, većinom glasova zaključila da je prioritet parlamenta rasprava o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, zaštita i održivi razvoj Karpata i očuvanje populacije slepih miševa u Evropi.

„Dakle, to su prioriteti Vlade Srbije i Narodne skupštine, a tema KiM o kojoj govori čitav svet 2,5 godine ne može da dođe na dnevni red aktuelne Skupštine“, ocenio je Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, koji  je između ostalog predložio i formiranje Anketnog odbora koji bi utvrdio zbog čega država ne uspeva nikako da reši status i problem ratnih vojnih veterana.

On je  predložio i  formiranje anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice i okolnosti vezane RTS i RTV i šta ti najvažniji javni servisi rade, ukoliko poslednjihj šest meseci u njihovim informativnim emisijama nema mesta za lidere opozicije.

“Bujošević i Stefanović, direktor i glavni i odgovorni urednik RTS su bruka i sramota novinarstva. To su najgore sluge i poslušnici vladajućeg režima koji ne smeju  ni u jednu političku emisiju da pozovu predstavnika opozicije. To nije medijska cenzura, ni medijski mrak, to je totalna medijska  blokada kako se  u Srbiji ne bi čulo drugačije mišljenje“, naveo je Obradović i dodao da je došlo vreme da “svi zajedno dignemo glas  protiv RTS, kao Vučićeve Bastilje i drugog uporišta pored Pinka.

On je poredložio i formiranje anketnog novinara koji bi utvrdio ko je kriv za prebijanje novinara tokom zakletve Aleksandra Vučića.Replicirajući lideru Dveri, Marijan Rističević je zatražio da parlament ispita činjenice i okolnosti vezane za posetu određenih ekstremistiučkih organizacija i pojedinaca parlamnentu Srbije, a  posebno “prijateljski razgvor Obradovića, Đilasove posluge operisane od sramote, sa predstavnicima bugarske Atake”.

Sa njima je, kako je naveo Rističević, lider Dveri razgovarao da će im ustupiti delove Srbije sve do Vranja, kada dođe na vlast. Podsetio je i na Obradovićeve susrete  sa Ivanom Pernarom.Rističević je zatražio i da se dnevni red parlamenta dopuni obrazovanjem anketnog odbora koji bi utvrdio kako su se nenamenski trošila sredstva dodeljena za predizbornu kampanju.

Ova nenamenska sredstva su trošena da bi Boško Obradović kupio svoje mesto na dvoru Dragana Đilasa, koga je Dženifer Braš, američka otpravnica poslova iz Američke ambasade otvoreno pohvalila kao pouzdanog saradnika u smanjenju ruskog uticaja u Srbiji. Marija Janjuševiuć, poslanica Dveri zatražila je da se dnevni red uvrste i okolnosti pod kojima je privatizovan Studio B, uprkos nerešenim imovinskim odnosima.

Zatražila je formiranje anketnog odbora koji će za početak istražiti imovinu Studija B, kome on pripada i ko zloupotrebljava pravo i pravdu. Janjuševićeva je tražila i da se parlament pozabavi REM-om i njegovom ulogom u izbornim kampanjama, počev od 2014. godine.

Većina je sve te predloge odbacila, kao i predlog poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić da se dnevni red jesenje sednice parlamenta dopuni predlogom odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti helikopterske nesreće u kojoj je 2015. Marko Đurišić, poslanik SDS predložio je da parlament utvrdi činjenice oko rušenja Savamale, ali je predložio i Predlog izmena Zakona o javnim medijskim servisima, sa posebnim osvrtom na to šta građani za pretplatu koju plaćaju zapravo i dobijaju.

Stav većine, naravno bio je da Đurišićev predlog ne treba uvrstiti u dnevni red. Ista sudbina – odbijen, zadesila je i predlog izmene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave i predlog za formiranje anketnog odbora radi utvrđivanja stanja u medijima nakon procesa privatizacije, koje je predložio Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke.

Većinu ovih predloga zakona i formiranje anketnih odbora, opozicija predlaže već dve godine i nije se do sada nikada desilo da ijedan predlog vladajuća većina uvrsti u dnevni red.

Janjušević: Policija provcerava koje škole štrajkuju

Marija Janjušević, poslanica Dveri obavestila je novinare u Skupštini Srbije da je u škole stigao dopis da se učesnicima štrajka smanje plate. Ona je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla i da policija proverava koje škole i koji prosvetni radnici štrajkuju, ali nije precizirala u koliko škola je tačno stigao taj dopis.

„Šarčević može da preduzme sve mere da se ne dogodi smanjenje plata ili da me demantuje ako nije tačno da je takav dopis stigao u škole“, rekla je Janjuševićeva i dodala da ako policija provera ko štrajkuje, ministrar to mora da objasni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari