U Američkoj misiji pri UN Danasu je potvrđeno da je nova verzija predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji, iza koje su SAD i EU, juče trebalo da bude predstavljena pred Savetom bezbednosti UN. O detaljima novog predloga u Misiji SAD juče rano pre podne prema lokalnom njujorškom vremenu nisu mogli da govore.

U Američkoj misiji pri UN Danasu je potvrđeno da je nova verzija predloga rezolucije o Kosovu i Metohiji, iza koje su SAD i EU, juče trebalo da bude predstavljena pred Savetom bezbednosti UN. O detaljima novog predloga u Misiji SAD juče rano pre podne prema lokalnom njujorškom vremenu nisu mogli da govore.
U vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista iz UN je saopšteno da su u toku pregovori SAD i država članica EU o novom dokumentu koji je upućen vladama na poslednje razmatranje, ali da „ništa još nije definitivno rešeno“. Direktnu potvrdu da je sreda dan kada će se novi predlog naći pred SB tokom jučerašnjeg prepodneva prema njujorškom vremenu nije bilo moguće dobiti ni u misiji Belgije u UN koja tokom juna predsedava SB.

Rusi bez komentara

– U Ruskoj ambasadi u Srbiji juče nisu mogli da komentarišu spekulacije u medijima o dokumentu koji je Beograd uputio Moskvi na temu rešavanja kosovskog pitanja. U toku su bile pripreme za današnju posetu Sergeja Šojgua, ministra za vanredne situacije Rusije, Beogradu.

Zapadni mediji tvrde da nova verzija SAD – EU predloga predviđa da tokom četvoromesečnog odlaganja rešenja o budućem statusu KIM Beograd i Priština otvore novu rundu pregovora.

AHTISARI: Nezavisnost do kraja godine

– Izgleda da će Rusija iskoristiti svoje pravo veta. Moguće je da će kosovsko pitanje biti rešeno izvan UN, a uz pomoć SAD i EU. Apsolutno krajnji rok za nezavisnost Kosova je kraj godine – rekao je, između ostalog, Marti Ahtisari u intervjuu finskoj televiziji povodom svog 70. rođendana, prenosi BBC. On je ocenio da je „veoma važno“ da Amerika i EU zajednički deluju po ovom pitanju kako bi očuvali kredibilitet kada je reč o rešavanju međunarodnih sukoba. Ahtisari nije odgovorio na pitanje da li bi posredovao u eventualnim novim srpsko-albanskim pregovorima.

Ukoliko bi se oni završili bez dogovora automatski bi stupio na snagu predlog plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija koji predviđa nadziranu nezavisnost za KIM. Isti izvori komentarišu da najnovijim, trećim predlogom kojim se nudi odlaganje rešenja za 120 dana SAD i EU žele da pridobiju podršku Rusije za rezoluciju o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.
Beograd je u startu odbio „režirane pregovore koji bi vodili ka nezavisnosti KIM“, a Moskva do najavljenog predstavljanja nove verzije predloga rezolucije SAD i EU nije reagovala. Pozivajući se na neimenovane izvore BBC prenosi da diplomate u UN ne vide razlog zbog kojeg bi Rusija pristala na plan koji podseća na predlog francuskog predsednika Nikole Sarkozija iznet na nedavnom samitu Grupe 8 koji je ona tada odbacila.
Dmitrij Medvedev, zamenik ruskog premijera, izjavio je juče u Rimu da diplomatski dogovor o nezavisnosti Kosova mora da uzme u obzir sve strane i ukazao da Rusija „ne može da prihvati svaku opciju“. „Smatram da je Evropa suviše mala za političke eksperimente. Svaki dogovor o statusu neke evropske države mora da uzme u obzir interese svih strana“, rekao je Medvedev novinarima u Rimu, gde učestvuje na konferenciji o energiji.
Prema rečima Slobodana Samardžića, ministra za KIM u Vladi Srbije, na osnovu nedavnog dogovora premijera Srbije i predsednika Ruske federacije Beograd je u Moskvu uputio dokument s predlozima i novim idejama o rešavanju kosovskog pitanja. Zvaničnici u Beogradu ranije su najavili da će Moskva biti „kanal“ preko kojeg će se Zapad upoznati s predlozima Beograda.
Većina diplomata, uključujući i Ban Ki Muna, generalnog sekretara UN, pomak u rešavanju kosovskog problema očekuju od susreta predsednika SAD i Rusije Džordža Buša i Vladimira Putina, najavljenog za početak jula u Mejnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari