Nastavak sa 1. strane
– Mi smo morali da odemo na pregovore da bismo u direktnom kontaktu Martiju Ahtisariju rekli da se ne slažemo s njegovim papirom, da mu ukažemo u čemu se ne slažemo i kako mislimo da bi to moglo da se popravi. Svi amandmani koje je podneo naš pregovarački tim jesu popravke Ahtisarijevog papira i prevazilaženje, pre svega, onih njegovih delova koji na mala vrata uvode nezavisnost KIM .

Nastavak sa 1. strane
– Mi smo morali da odemo na pregovore da bismo u direktnom kontaktu Martiju Ahtisariju rekli da se ne slažemo s njegovim papirom, da mu ukažemo u čemu se ne slažemo i kako mislimo da bi to moglo da se popravi. Svi amandmani koje je podneo naš pregovarački tim jesu popravke Ahtisarijevog papira i prevazilaženje, pre svega, onih njegovih delova koji na mala vrata uvode nezavisnost KIM . Nastojali smo da svuda maksimalno premostimo sve ono što je mirisalo na nezavisnost KIM, ali je bilo i amandmana koji su bili čisto tehničke prirode, s kojima smo mislili da može da dođe do određenih poboljšanja kao što je pitanje zaštitnih zona oko manastira koje nemaju veze s nezavisnošću – kaže za Danas Sanda Rašković Ivić.
Predsednica koordinacionoc centra u sredu je u Beču učestvovala na pregovorima o zaštiti crkvene i kulturne baštine na KIM, kaže da mandat koji je Rezolucijom povodom „Predloga za sveobuhvatno rešenje statusa Kosova“ Martija Ahtisarija i nastavka pregovora o budućem statusu KIM Skupština Srbije dala beogradskom pregovaračkom timu uključuje i predstojeći bečki sastanak iduće subote. Prema nezvaničnim najavama to bi trebalo da bude na vrhu. Rašković Ivić kaže da nije odlučeno ko će ići, ali da „ako je Skupština dala mandat pregovaračkom timu nema prepreka da on ili njegovi, recimo, koordinatori tima 10. februara odu u Beč“.
Pregovarački tim Beograda tražio je juče u nastavku pregovora o statusu Kosova u Beču demilitarizaciju Pokrajine, dok se prištinska delegacija zalagala za formiranje vojske.
– Za Beograd je neprihvatljiv aneks Ahtisarijevog predloga koji Kosovu omogućava da formira svoje bezbednosne snage. Mi smo u tome videli nukleus buduće kosovske vojske, albanske vojske na Kosovu i Metohiji. Odbili smo ceo taj deo i on je od prvog dana u neskladu s našim predlogom u kojem zahtevamo da Kosovo bude demilitarizovano – rekao je posle razgovora koordinator beogradskog tima Slobodan Samardžić, a prenosi Beta.
Samardžić je rekao da je za Beograd prihvatljivo prisustvo međunarodnih vojnih snaga na određeno vreme, posle čega bi Kosovo bilo demilitarizovano.
Član prištinskog pregovaračkog tima Ardijan Đini izjavio je da su „na ovom nivou razvoja kosovske bezbednosne snage osnova za formiranje kosovskog odbrambenog sistema, odnosno vojske“.
– Verujemo da je ovo glavi korak u stvaranju kosovskog odbrambenog i bezbednosnog sistema koji bi bio kompatibilan NATO zemljama. Mi verujemo da posle nezavisnosti, narod Kosova može da se pridruži Evropskoj uniji, da skrati put do kada će ući u EU, da poveća kapacitete kosovskih institucija kako bi one bolje primenile tačke iz ovog sporazuma – rekao je Đini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari