Odnosi u SZS brzo izglađeni 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Tačno je da su Dragan Đilas i Vuk Jeremić izrazili različite stavove o načinu na koji bi opozicija trebalo da ubuduće komunicira sa predstavnicima EU, ali tvrdnje pojedinih medija da su njih dvojica „u klinču“ su „predimenzionirane“, kažu za Danas nezvanično pojedini izvori iz Saveza za Srbiju, komentarišući navode lista Blic.

Naši sagovornici tvrde da se rasprava ove dvojice predstavnika Saveza vodila tokom nedavnog onlajn sastanka opozicije koja je ranije najavila bojkot predstojećih izbora, kao i da to „nije bila nikakva burna svađa, niti su iznošene teške reči, situacija se brzo smirila, a Đilas i Jeremić su izgladili odnose“.

Kako saznajemo, Đilas je najavio da će se Stranka slobode i pravde, čiji je lider, pismom obratiti Evropskom parlamentu, da bi iznova ukazala na „lošu situaciju“ u Srbiji, te zatražiti od zvaničnog Brisela da pošalje posmatračku misiju u našu državu. S druge strane, Jeremić, koji je predsednik Narodne stranke, smatra da ako se šalju takva pisma „to treba činiti u ime celog Saveza, a ne u ime pojedinačnih stranaka“. Takođe, on je rekao da ne bi bilo dobro sa diplomatske tačke gledišta, izveštavati javnost o takvim koracima, dok ne bude nekih konkretnih rezultata.

Podsetimo, Đilas je u decembru prošle godine pisao Manfredu Veberu, šefu poslaničke grupe Evropske narodne partije, u Evropskom parlamentu, nakon Veberove posete Srbiji. Tom prilikom izrazio je nezadovoljstvo Veberovim pohvalama na račun srpskog predsednika Aleksandra Vučića i upitao ga „da li zna u kojoj je zemlji boravio“. Predstavnici SZS-a su se takođe u više navrata proteklih meseci sastajali sa pojedinim evroposlanicima.

Neophodna pomoć EU

Najkonkretnija ideja o obraćanju evropskim institucijama, prema našim saznanjima, potekla je prošle nedelje iz redova DS. U dokumentu koji su pisali pojedini poslanici demokrata, a u koji je Danas imao uvid, između ostalog se navodi da je „činjenica da postoje brojni glasovi iz EU i drugih relevantnih institucija da je period vanrednog stanja vlast u Srbiji koristila za udar na ljudska prava, pravo na pravično suđenje, medijske slobode i pravo građana na informisanost“. „Teško smo mogli da dobijemo podršku za bojkot pre nekoliko meseci ali danas sa ovakvim ili sličnim predlogom stvari se mogu dramatično promenuti. Ukoliko se ide u bojkot najavljenih izbora u junu ili julu, legitimitet i priznavanje takvih izbora od strane EU će biti vrlo komplikovano. Nama će u daljoj borbi za neke vanredne izbore ta činjenica biti od velike važnosti“, zaključuje se u dokumentu koji je naišao na odobravanje lidera bojkot opozicije. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari