Okrugli sto opozicije danas u "staroj" Skupštini 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Za danas (petak) zakazan je okrugli sto opozicije na temu: Kako do poštenih izbora?

Kako je saopšteno iz Saveza za Srbiju, skup se održava u staroj zgradi Narodne skupštine, u Ulici kralja Milana. Učesnici okruglog stola biće predstavnici sledećih opozicionih stranaka, pokreta i poslaničkih grupa: Srpski pokret Dveri, Demokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Narodna stranka, Demokratska stranka Srbije, Pokret Srba sa KiM Otadžbina, Pokret za preokret, USS Sloga, Dragan Đilas, Ne davimo Beograd, Dosta je bilo, Pokret centra, PG Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, Građanska platforma, Socijaldemokratska stranka, Pokret slobodnih građana – 381, Nova stranka, Demokratska zajednica Vojvođanskih Mađara.

Kako se navodi, prvi deo okruglog stola biće otvoren za javnost, i medijsko praćenje. Kako je Danas već pisao, ideja je da se prvo opozicione stranke i grupe usaglase o zahtevima za fer izbore i medijsko predstavljanje, pa da se onda ti zahtevi upute vlasti, odnosno vladajućim strankama. Od svih navedenih učesnika, prethodnih dana, u vezi sa događajem jedino se posebno oglašavala Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića. SDS je u prekjučerašnjem saopštenju navela da će pokrenuti pitanje zloupotrebe nacionalnih frekvencija na prvom okruglom stolu celokupne opozicije zakazanom za petak. Bez pristupa medijima nije moguće obezbediti ni fer izborne uslove, a mi danas živimo u državi u kojoj je režim privatizovao nacionalne frekvencije i u kojoj se Aleksandar Vučić ponaša i obraća kao vlasnik privatne kompanije, a ne predsednik države, navela je SDS.

Tadićeva stranka smatra da je predsednik Vučić svojom izjavom da je „njemu bitno samo da Pink plaća porez“ i obećanjem da će „Pink još dugo raditi“ flagrantno prekršio zakon i svoje nadležnosti ulazeći direktno u nadležnosti REM-a, nezavisne institucije koja jedina ima pravo da odlučuje o tome da li će ili ne neka televizija imati nacionalnu frekvenciju.

SDS je juče reagovala na saopštenje REM-a ocenom da se u njemu iznose bestijalne lične uvrede i političke ocene na račun predsednika SDS Borisa Tadića, i da je moguće jedino zaključiti da su Aleksandar Vučić i SNS nakon šest godina apsolutne vladavine zaposeli svojim predstavnicima sve nezavisne institucije koje su nakon Petog oktobra mukotrpno građene. Danas nam očigledno u ime režima predstavnici regulatornih tela, umesto da obavljaju svoj posao u skladu sa zakonom, drže političke lekcije i daju instrukcije da bi trebalo da pozdravljamo reči Aleksandra Vučića, navodi SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari