Oland otkazao posetu Srbiji 1Foto: Tatyana Zenkovich/EPA

Francuski predsednik Fransoa Oland otkazao je posetu Srbiji koja je bila predviđena za početak sledećeg meseca, saznaje Danas iz pouzdanih izvora.

O poseti francuskog šefa države Beogradu do sada nije bilo nikakvih informacija i najava u domaćoj javnosti, pa ni pozadine o motivima planiranja i otkazivanja ovog događaja. Danasovi izvori potvrdili su samo da je inicijativa za dolazak Olanda potekla iz Pariza, kao i odluka da se poseta otkaže.

Podsetimo, septembra prošle godine, prilikom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Parizu, bilo je najavljeno da će se on, sem sa premijerom Francuske Manuelom Valsom, susresti i sa predsednikom Olandom. Međutim, višednevna Vučićeva poseta završena je sastankom sa predsednikom Nacionalne skupštine Klodom Bartolonom. Oland je tog dana otišao na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, uoči neformalnog samita Evropske unije u Bratislavi, prvog skupa te vrste nakon odluke građana Velike Britanije na referendumu o izlasku iz EU. Oland je tada izjavio da ministri odbrane EU već uveliko pripremaju planove za jačanje odbrambene moći Unije, odnosno za jačanje njenih granica u Grčkoj, Bugarskoj i Italiji.

Tokom posete Parizu premijer Vučić poslao je, između ostalog, i političku poruku da se zalaže za carinsku uniju zemalja bivše Jugoslavije.

„Ne plašim se za budućnost Srbije na ekonomskom planu i moj jedini strah je od nestabilnosti u regionu. Odnosi Beograda i Prištine nisu najveći problem, zabrinutiji sam zbog napetosti u odnosima Srba i Bošnjaka, i odnosima ta dva naroda i Hrvata. U Srbiji živi 250.000 Bošnjaka, a u Bosni milion Srba. Moj san je carinska unija svih zemalja na Balkanu, ali to ne bi bila još jedna Jugoslavija“, poručio je Vučić.

Smatra se da su odnosi Srbije i Francuske dobri, i u tom kontekstu ističe se poseta premijera Valsa Beogradu u novembru 2014. kada je sa francuskim premijerom došla i privredna delegacija ove zemlje. Bilo je reči o zainteresovanosti francuskih kompanija za aerodrom „Nikola Tesla“ i metro u Beogradu. Kad je reč o regionalnim inicijativama, Francuska učestvuje u procesu Brdo kod Kranja – Brioni, a bila je i domaćin skupa u Berlinskom procesu prošlog leta. Na skupu je usvojena deklaracija koju su potpisali premijeri šest zemalja Zapadnog Balkana, kao i sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih. U deklaraciji je naglašeno da su prethodni samiti doveli do napretka u oblastima poput saradnje mladih i povezivanja u sektorima saobraćaja i energetike. Posebno je istaknuto i da je evropski kontinent izložen bezbednosnim izazovima bez presedana, poput terorističkih napada velikih razmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari