Foto: EPA/ SASA STANKOVIC

Ja sam svoje srpstvo dokazao na mnogo teži način nego što će, nadam se, biti prinuđeni da dokazuju oni koji me optužuju da sam „antisrbin“, kaže za Danas Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative SDP i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na lokalnim izborima koji se održavaju u nedelju na Kosovu, komentarišući optužbe koje su na njegov račun izrekli predstavnici Srpske liste i direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Srpska lista je u saopštenju povodom podrške Demokratske stranke Ivanoviću navela da je „dobro da su veze Ivanovića i DS obnovljene i ozvaničene, jer Srbi na KiM i čitava srpska javnost treba da znaju ko čini antisrpsku koaliciju na predstojećim lokalnim izborima“, a Đurić je za RTS izjavio da se „pokazalo da je politika Olivera Ivanovića na Kosmetu politika DS-a, a znamo da je politika DS-a Srbima na Kosmetu malo toga dobrog, ja mislim ništa, donela“.

Oliver Ivanović za naš list kaže da ne želi da komentariše Marka Đurića, kao i da je „suvišno trošiti reči“ na Srpsku listu koja optužuje druge za antisrpstvo, a ušla je u Vladu Ramuša Haradinaja, „iako su govorili da nikada neće to učiniti i da je on zločinac“.

– Ne znam da li je Srpska lista imala materijalni ili neki drugi motiv da se pridruži Haradinaju, ali, uglavnom, ta lista je ništa više do jedne „amorfne strukture“, čije tvrdnje ne treba detaljnije komentarisati. Građani Mitrovice vrlo dobro znaju šta je ko radio, odnosno šta sam ja radio da sačuvam ovaj grad i sever Kosova, dok nisam siguran da li im je poznato šta je radio recimo kandidat Srpske liste za gradonačelnika Goran Rakić dok nije postao deo te liste, ističe naš sagovornik.

Ivanović ukazuje da mu mnogo znači i da mu daje snagu podrška i DS-a, Pokreta slobodnih građana, kao i Aleksandra Šapića, Nebojše Medojevića i brojnih umetnika i nezavisnih intelektualaca, naročito ako se uzme u obzir da je Građanska inicijativa SDP „vodila kampanju u potpunom medijskom mraku“.

Tamara Tripić, potpredsednica DS, navodi za Danas da „u odsustvu bilo kakvih ideja i principa osim moći, Srpska lista kao filijala SNS na Kosovu i Metohiji ima samo jedan cilj, a to je da ostanu na vlasti po svaku cenu svuda“.

– Jako je ohrabrujuće da postoje ljudi koji su odlučni da se bore za svoju kuću, ulicu, selo, grad, a ne da čekaju šta će im neko sa Dedinja reći kako da misle i šta da rade. Upravo zato što ne pristaje da bude ničiji sluga, Oliver Ivanović jeste jedina opcija za dostojanstven život građana Kosovske Mitrovice, koji su umorni od Vučićevog, Vulinovog i Đurićevog egzibicionizma i njegovog igranja sa njihovim životima i životima njihovih porodica, ističe Tripić.

PSG, koji predvodi Saša Janković, juče je pozvao kosovske Srbe da „slobodno i bez straha“ glasaju za Građansku inicijativu SDP, „bez obzira na sve pritiske“ iz Vlade Srbije i SNS. „Inicijativa Olivera Ivanovića je autentična, demokratska i građanska politička organizacija koja se u najtežim uslovima i uprkos progonu svog lidera, paljenju automobila i najtežim pritiscima, bori za svakog čoveka i interese svoje zajednice“, navodi se u saopštenju PSG.

Kocijančić žali zbog nepolaganja zakletve

Srpske sudije juče nisu položile zakletvu pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, javili su mediji. Iako je ranije bilo najavljeno da će sudije koje će raditi na severu Kosova položiti zakletvu u Predsedništvu Kosova i tako se integrisati u kosovski pravosudni sistem, glavni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi je novinarima rekao da nisu došle ni srpske ni albanske sudije. „Krajem avgusta predsednici Srbije i Kosova su postigli dogovor da se 17. oktobra sprovede integracija u pravosuđu na Kosovu i žalimo što je Beograd tražio odlaganje primene“, izjavila je portparolka evropske predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić i istakla da je Priština ispunila svoj deo obaveza u tom poslu.