Ombudsman: Sistem nije srušen u Savamali, već neradom države 1Foto: N1

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je u Novom danu televizije N1 da se pravni sistem ne ruši time što neko ruši Savamalu, ali se ruši ako se ne istraži ono što se pre godinu dana desilo u Hercegovačkoj ulicu.

Kancelarija Zaštnitnika građana nedavno je utvrdila da su dva objekta u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, koja nisu potpuno uklonjena u noćnom rušenju pre godinu dana u Savamali, naknadno nezakonito obrisana iz katastarske evidencije.

Janković je objasnio da postoji niz parametara koji ukazuju na to da su iz katastra brisani objekti koji su postojali u momentu brisanja.

-Jedan odlučni (parametar) je da postoji i veštačenje iz kog se može zaključiti da su objekti postojali nakon njiihovog rušenja. Vlasnik ili držalac tih objekata dao je intervju vašoj televiziji dan nakon što je od strane službenog lica katastra utvrđeno da objekti ne postoje, a iza njega se vidi da postoje, naveo je on.

-Vlasnik ili držalac tih objekata dao je intervju vašoj televiziji dan nakon što je od strane službenog lica katastra utvrđeno da objekti ne postoje, a iza njega se vidi da postoje.

Janković kaže da mu saopštenje Republičkog geodetskog zavoda, u kojem navode da će sprečiti politizaciju slučaja Hercegovačka, stvara nelagodu, jer je nadležnost Zaštntnika građana da utvrdi zakonitost i pravilnost rada upave, gde “duh politike” ne bi smeo ni da bude prisutan.

Izmene u katastru su, kako kaže, osujetile podnosioca pritužbe u ostvarivanju svojih prava. Budući da je u ovom slučaju nemoguće otkloniti štetu koja je nastala, kancelarija Zaštitnika građana uputila je Republičkom geodetskom zavodu preporuku da se utvrdi ko je odgovoran za postupanje koje nije u skladu sa propisima.

Janković podseća da su državni organi u slučaju Savamala pokazali neefikasnost, jer taj slučaj nije rešen ni posle više od godinu dana, a da katastar, s druge strane, pokazuje iznenađujuću efikansost budući da je rešenje doneto dan posle rušenja.

-To je čudna efikansot u uslovima kada katastar nije tako ažurna institucija. Pre nekoliko godina katastar je mesecima prolongirao upise, a mogli ste, ako platite, da ranije dobijete taj upis. Koliko sam proučio ovaj slučaj, u roku od jednog dana je ekspresno doneto rešenje. Bilo bi dobro da je to obrazac koji će katastar koristiti u svim slučajevima, a ne samo u pojedinačnim, ocenjuje ombudsman.

Gost Novog dana upozorava da su prošle godine u Savamali porušena osnovna načela Ustava, i da se stvara utisak da su se određeni pojedinci stavili iznad Ustava i zakona. On kaže da na odrešeni način razume, ali da nikako ne opravdava rušenje objekata u Hervegovačkoj, i da je daleko gore šta sve nije urađeno od tada.

-Ne ruši se pravni sistem time što neko ruši Savamalu, ali se ruši ako se ne istraži ono što se desilo, ističe on.

Janković kaže da oni koji su bili dužni da istraže taj slučaj to nisu uradili, i da država ne reaguje na nešto na šta bi morala da reaguje, pa makar i da kaže da to nije tačno.

Smatra da je taj slučaj mogao lako da bude rešen i podseća da je Zaštitnik građana četiri, pet dana posle rušenja otišao u policiju i utvrdio relevantne dokaze za svoje utvrđenje. “Svi ti naši nalazi nisu osporeni. Moramo ih uzeti da su tačni. Nijednom jedinom rečju nije reečeno to nije tačno”, ističe Janković.

Ombudsman kaže da je kancelarija Zaštitnika građana sa svoje strane uradila koliko je mogla, da na svojoj strani ima snagu argumenata, i da iznošenjem tih argumenata u javnost pokušava da ukaže na ono što nije dobro.

-Što se više odlaže, rešavanje je daleko, daleko teže. Ruši se kredibilitet institucija, upozorava Janković i ističe da ureena država mora da počiva na postojanju institucija u koje su građani, nažalost, izgubili poverenje.

Kaže da se ljudi kancelariji Zaštitnika često obraćaju rečima: “Znamo da niste nadležni, ali ostali ste jedini”. Zaštitnik građana, kako kaže, treba da bude poslednja instanca, a ne neko ko će postati urgentni tim za rešavanje problema u državi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari