Opala energija jer je izostala neposlušnost 1Cvijetin Milivojević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Jedna od organizatorki protesta „1 od 5 miliona“ Jelena Anasonović, prilikom dežurstva u Slobodnoj zoni, poručila je da za nju nije preterano frapantno niti zabrinjavajuće što je drastično pao broj gradova u kojima se šeta.

„Nekad je potrebno da se ljudi odmore, regenerišu, sakupe nove ideje i ljude i krenu dalje“, navela je Anasonović.

Prema oceni politikologa Cvijetina Milivojevića, izjava Anasonović predstavlja naivnu dijagnozu činjenice da je smanjen intenzitet, obim i energija protesta, što je prema njegovom mišljenju posledica manjka ideja koje mogu da mobilišu širok dijapazon građana.

– Ako bi Jelena Anasonović mene pitala, ja bih se vratio na ono što su organizatori protesta obećavali prethodnih mesec dana. Bilo je jasno da Aleksandar Vučić, premijerka i predsednica Skupštine neće podneti ostavke do 13. aprila, što je bio jedan od zahteva. Organizatori su tada najavili neke vidove građanske neposlušnosti, koji su izostali – podseća Milivojević.

On objašnjava da se građanskom neposlušnošću ne mogu nazvati pojedinačne pojave, poput privremenog blokiranja radova na Trgu republike, jer to nije tema koja intrigira svakog građanina. Neki bi, priča Milivojević, želeli da se ti radovi ubrzaju, pa da konačno mogu prošetati centrom grada, dok bi oni drugi hteli da se radovi nikad ne završe.

– Potrebno je utvrditi koje su to životne teme i gde vlast loše radi, a onda animirati ljude da na to odgovore nekom vrstom građanske neposlušnosti. To je ono što fali. Kao što znamo, organizatori su obećali da će se iz faze šetnji, pa političkih zahteva, ići prema građanskoj neposlušnosti širom Srbije, a od toga ništa nije bilo. Zato je došlo do pada energije onih koji su šetali prethodnih pet meseci – ističe Milivojević i dodaje da organizatore protesta niko nije vukao za jezik da najavljuju fazu građanske neposlušnosti.

On smatra da u lokalnim sredinama organizatori protesta treba da insistiraju na specifičnim zahtevima i temama, poput izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini, problemu pijaće vode u Zrenjaninu, te poteškoćama malinara u zapadnoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari