Opozicija će od Fajon i Bilčika tražiti ubrzanje dijaloga 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

U susret dugoočekivanom dolasku evroparlamentaraca u Beograd radi nastavka međupartijskog dijaloga o izbornim uslovima, opozicija u Srbiji očekuje ubrzanje procesa kako bi se što pre pripremili za izbore koji se očekuju u aprilu sledeće godine.

Evroparlamentarci koji posreduju u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji doći će u Beograd 9. i 10. jula kako bi i uživo, na zajedničkom sastanku, razgovorali sa predstavnicima vlasti i opozicije o problemima izbornog procesa u Srbiji, potvrđeno je za Danas u Briselu.

Pregovaračka četvorka Evropskog parlamenta – Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i penzionisani poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, dobila je odobrenje Evropskog Parlamenta za dolazak u Srbiju (posle zabrane putovanja zbog epidemije) i oni će tokom dvodnevnog boravka učestvovati u četiri sesije razgovora.

O nastavku međupartijskog dijaloga u Srbiji sa Fajon i Bilčikom razgovorao je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Varhelji je ovo saopštio na Tviteru ističući da je Bilčiku i Fajon naglasio da imaju njegovu podršku za važno angažovanje na ovom polju. „Intenzivan međupartijski dijalog i nacionalni konsenzus u vezi sa EU reformama su u zajedničkom interesu“, napisao je Varhelji.

Nasuprot posrednicima, za stolom će se, na strani vlasti, naći predstavnici SNS – Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić, Sandra Božić i Biljana Pantić Pilja.

Opozicija će biti podeljena oko dve platforme sa izbornim uslovima – jednu su podržale SSP, DS, NDBG, PSG, ZZS, PZP; drugu su predale SDS, Nova, GDF, „1 od 5 miliona“ i još sedam organizacija; dok su pojedine stranke, kao što je Narodna stranka, smatrale da nema potrebe da predaju platformu ali će svakako predočiti svoje uslove.

Tokom pregovora, Stranka slobode i pravde će insistirati na „otvaranju“ prostora na javnim servisima za opoziciju i otklanjanju „naprednjačkog pritiska“ na birače, kako je za Danas rekao Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP.

– Ako toga nema, nema ni izbora u Srbiji. Od predstavnika EU očekujemo brze rezultate jer je ponestalo vremena zbog odugovlačenja i obesmišljavanja dijaloga od strane režima i od nekih predstavnika EU, naglasio je Stefanović.

Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, takođe ističe da očekuje ubrzavanje procesa pregovora, kako bi bilo vremena za implementaciju.

– Nažalost, od prethodnog sastanka do danas nije bilo nekog napretka niti u dijalogu niti u izbornim uslovima. Stoga očekujemo ubrazanje procesa pregovora, istakao je on.

Tome se nada i Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, koji kaže da je jako važno da EU nastavi da učestvuje u ovom procesu i ističe da se mora doći do rešenja za normalizaciju izbornih uslova jer nas u suprotnom očekuje ozbiljna politička kriza.

– Neuspeh pregovora vodi nas u vaninstitucionalnu borbu i produbljivanje političkih i društvenih sukoba koji su štetni za interes svake građanke i građanina i za interes naše države, naveo je Zelenović.

Natan Albahari, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana kaže za Danas da PSG uskoro očekuje zvaničan poziv sa agendom za novu rundu dijaloga, ali da ne očekuje da se dogovor može postići već na prvom sastanku.

– Ne verujem da će se doći do konsenzusa već na ovom sastanku, ali na kraju drugog dana bi trebalo da imamo mnogo jasniju sliku o tome do kakvog će potencijalno dogovora doći. Ako bude bilo prostora za sporazum s vlastima i konačan dogovor, to bi trebalo postići najkasnije do kraja septembra i očekujem još nekoliko rundi dijaloga do tada. Nisam optimista da ćemo dobiti izborne uslove koji bi doveli do toga da izbore u Srbiji možemo nazvati u punoj meri demokratskim, ali signali iz Brisela ukazuju na to da postoji prostor da se dođe do neke vrste minimalnog kompromisa, naveo je Albahari dodajući da je ključno da nakon dogovora EP sve vreme motri na situaciju u Srbiji.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) takođe kaže da svakog časa očekuju poziv kao i da je dobro što neće doći do zastoja preko leta jer je već malo vremena da se do izbora uvedu neophodne promene.

– Od ključnog značaja je da se razgovori nastave što je pre moguće, kako bismo imali dovoljno vremena za primenu eventualnog sporazuma o slobodnim i poštenim izborima. Od ove vlasti svakako se ne može očekivati ništa više od volje za fasadnim promenama, i zbog toga je uloga evropskih parlamentaraca od ključnog značaja. Pokušaćemo da dođemo do minimuma dogovora koji će da omoguće fer izbornu utakmicu. Ukoliko se to dogodi, SNS neće imati nikakvu šansu za dominacijom kakvu ostvaruje od 2012. godine, istakao je Samofalov.

Nakon sastanka u julu, sledeći sastanak posrednika sa strankama u Srbiji će se održati 17. i 18. septembra posle letnje pauze, prema za sada nezvaničnim saznanjima, kada bi trebalo da se finalizuje rad na postizanju dogovora oko izbornih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari