Opozicija još kuje planove i najavljuje miran bunt 1(arhiva) Foto: FoNet Zoran Mrdja

Ako opozicija i ima trenutno bilo kakav precizan plan o tome šta će se na ulicama Beograda dešavati 13. aprila na velikom protestu protiv vlasti, onda ga dobro krije, pošto je juče bilo teško saznati i najosnovnije informacije o protestu, osim da se planira miran, dostojanstven i odlučan protest.

Građani će, kako nam je rečeno, biti pozvani da se 13. aprila u 15 sati okupe ispred zgrade Narodne skupštine. Šta će se dalje dešavati zasad nije poznato, osim najava lidera Dveri Boška Obradovića da će tada Srbija stati. Pominjala se blokada auto-puta, donošenje šatora i kampovanje ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

Iako opozicija još uvek kuje planove, tabloidi bliski vlasti uveliko pišu i najavljuju nasilje na ulicama Beograda. Tako se na medijima koji podržavaju ovaj režim može čuti da opozicija 13. aprila sprema nasilje i reprizu ukrajinskog Majdana, kao i blokadu centra grada automobilima, kamionima, šatorima, pomoćnim objektima, zatim Trga Slavija, Ulice kneza Miloša, mosta Gazela kao i auto-puta.

Uz to, prema navodima medija u službi vlasti tog dana opozicija planira i blokadu televizije Pink, Informera, Srpskog telegrafa, RTS, ali i kuća u kojima žive političari na vlasti.

Ono na čemu je usmerena pažnja opozicije je protest u subotu, 6. aprila, i šetnja do zgrade televizije Pink koja će početi od zgrade Vlade u 18 sati. Jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas nazvao je Pink „bastionom zla“. Obećao je da će se opozicija potruditi da se ispred Pinka ne dogode slične stvari kao kada je došlo do upada u zgradu RTS-a. „Nemate šta da očekujete. Okupite se, iskažete svoj stav, i to su demonstracije. Tako se to radi u svim civilizovanim gradovima u svetu“, rekao je on gostujući na televiziji N1.

Upitan zašto se, ukoliko već smatraju da TV Pink radi neprofesionalno, ne okupljaju ispred REM-a, Đilas je podsetio da su ispred te institucije protestovali već dva puta i da su joj uputili zahtev u kojem su naveli niz članova koje TV Pink krši, a što je, kako kaže, dovoljno za oduzimanje nacionalne frekvencije.

Upitan o protestu u Novom Sadu koji bi trebalo da se održi 12. aprila, istog dana za kada je zakazan SNS skup u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, Đilas je istakao da organizovanje protesta nije centralizovano, već da je svaki autonoman za sebe, ali da je lično za to da se izbegne svaka mogućnost nasilja.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić pozvao je juče sve građane i čelnike opozicije da ne nasedaju na provokacije 13. aprila na protestu u Beogradu, već da nezadovoljstvo iskažu mirno i dostojanstveno. „Srbija nikada nije bila više posvađana i zato molim građane da ne nasedaju na provokacije i incidente, a čelnike opozicije upozoravam da ne izleću radi lične promocije i na taj način gaze i ponižavaju Srbiju“, rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari