Opozicija traži objektivnost, RTS čeka novog direktora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Opozicija od RTS-a i RTV-a traži sastanak na kome će insistirati na otvaranju medijskog prostora ne samo za političare već i sve ugnjetavane građane i objektivno izveštavanje, ali uprava javnih servisa za sada nema odgovora da li će i kada do toga doći.

Rok koji je opozicija ostavila da se RTS i RTV izjasne o ovom zahtevu je do 10. novembra, ali, kako Danas nezvanično saznaje, RTS bi mogao da odloži odluku o ovakvom sastanku do izbora novog direktora koji bi, prema propisanim rokovima, trebalo da se desi do 14. novembra.

Opozicione stranke i pokreti uputili su apel Radio-televiziji Srbije (RTS), Radio-televiziji Vojvodine (RTV) i Radio Beogradu ( koji je deo RTS-a) da se održi sastanak rukovodstva javnih servisa sa predstavnicima tih organizacija radi unapređenja slobode medija u Srbiji.

Ovo je dogovoreno na prethodnom sastanku dela opozicije kojim je predsedavala Demokratska stranka Srbije a zahtev javnim servisima je, prema dogovoru sa sastanka, uputila Nova stranka.

Predsednik Nove Aris Movsesijan objašnjava za Danas da je upravama javnih servisa ostavljen razuman rok da se dogovore i odluče o terminu sastanka kao i da su zahtevi opozicije sasvim realni.

– Želimo da pričamo o najnormalnijim stvarima – ne samo da se pojavimo u nekim emisijama već da opozicija bude zastupljena u informativnom programu. Izneli smo argument da se radi o strankama koje su aktivne, koje su skupile preko 10.000 potpisa, što svedoči da imaju neku podršku i ne postoji nijedan dobar razlog da ne bude zastupljeni u programu – ističe Movsesijan.

Ono što su predstavnici RTS-a u više navrata naveli kao kriterijum za pozivanje i izveštavanje o opoziciji jeste da neka stranka mora biti zastupljena u Parlamentu da bi dobila prostor u programu RTS-a.

Ipak, Movsesijan ukazuje da ovo nije dovoljno validan argument, posebno u današnjim parlamentarnim uslovima.

– Razumem da je relevantnija politička organizacija koja deluje u Skupštini, ali i izvan parlamenta postoji politička aktivnost koju oni sada ne pokrivaju. U ovakvim okolnostima – kada praktično i nema opozicije u Skupštini, to jednostavno ne stoji i moraju da obrate pažnju i na druge aktere. Po toj logici nijedna nova organizacija ne bi nikada imala šanse da se promoviše bilo gde – zaključuje Movsesijan.

Tea Vukadin iz pokreta „Jedan od pet miliona“, koji je takođe potpisnik ovog zahteva opozicije, ističe da za njih nije ključno da političari dođu na RTS već da javni medijski servis izveštava o svim problemima u društvu i ugroženim građanima.

– Nije ključno da lideri opozicije odu na RTS i kukaju, toga je građanima dosta. Mi tražimo da postoji mogućnost da se čuje drugačije mišljenje – kako opozicije tako i Aleksandra Obradovića, Milana Jovanovića i drugih ljudi koji su na bilo koji način ugnjetavani od strane vlasti. Važno je da RTS prestane da falsifikuje istinu a ne samo da mi predstavljamo svoje politike – naglasila je Vukadin.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS), objasnio je da će se insistirati na uslovima za politički pluralizam, zastupljenosti opozicije i kritičkih mišljenja i stavova na javnom servisu.

– Naše uverenje je da je dužnost javnog servisa da svojim primerom dokaže kako izgleda pluralizam u političkom životu, kao i da vrati ugled novinarskoj profesiji, koja iznad svega mora biti nezavisna i oslobođena svake vrste pritisaka. Čekamo i dalje njihov odgovor, ali je ova inicijativa značajna i imajući u vidu da ju je potpisalo devet programski raznorodnih opozicionih stranaka i pokreta. To nam pokazuje potencijal za buduće zajedničko delovanje u borbi za slobodne medije i slobodne izbore – naglasio je Samofalov.

Apel su potpisali Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Zelena stranka, Pokret „Jedan od pet miliona“, Inicijativa Ne davimo Beograd, Pokret Srce grada i Čuvari Starog grada.

Od uprave Radio-televizije Srbije, v. d. direktora Dragana Bujoševića, kao i direktora Radio Beograda i Radio-televizije Vojvodine, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor i komentar povodom zatraženog sastanka.

Medijska zastupljenost i objektivno izveštavanje često se navode kao jedan od glavnih izbornih uslova koji zahtevaju mnogo poboljšanja kako bi opozicija bila ravnopravni učesnik političke trke na bilo kojim izborima.

Zbog toga su opozicione stranke u više navrata protestovale pred RTS-om, kritikovali uredništvo zbog toga što daje više prostora vlasti i ne omogućava da se čuje i druga strana.

Izbor direktora RTS do 14. novembra

Rok za imenovanje direktora Radio-televizije Srbije je 45 dana od otvaranja prijava na konkurs koje je upravni odbor razmatrao 25. septembra na sednici otvorenoj za javnost. Taj rok ističe 14. novembra a biraće se jedan od pet kandidata čije su prijave uvažene jer ispunjavaju uslove konkursa. To su Vladimir Palikuća, aktuelni v. d. direktora Dragan Bujošević, Miloš Rajković, Stanislav Veljković i Olivera Jovićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari