Rezultati 100 dana Vlade i mere preduzete protiv Crne Gore i Makedonije nakon njihove odluke da priznaju nezavisnost Kosova, neke su od tema kojim su se poslanici Skupštine Srbije juče bavili za i oko govornice.

Oni iz opozicije su kritikovali efekte rada Vlade, negodovali zbog proterivanja ambasadora Crne Gore i Makedonije i tražili da se povodom mera protiv Podgorice i Skoplja Skupštini obrate premijer Mirko Cvetkovići ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Branko Ružić, šef poslaničkog kluba SPS, rad Vlade je ocenio vrlo dobrom ocenom – četvorkom – a u pozitivne efekte naveo pokretanje više infrastrukturnih projekata. On je ocenio da je Vlada „na najbolji način“ odgovorila na odluke Podgorice i Skoplja i da je samo preduzela mere u skladu sa Akcionim planom koji je usvojila prethodna vlada. Na pitanje da li Skupština treba da raspravlja o merama protiv Crne Gore i Makedonije, Ružićje odgovorio da načelno nema ništa protiv, ali da to ne treba politizovati i zloupotrebljavati. „Ne sećam se da je prethodni premijer dolazio u Skupštinu kad god je opozicija to tražila“, dodao je Ružić. Komentarišući miting u Podgorici, Ružićje rekao da je bio „veličanstven“ i odbacio tvrdnje da Srbija pokušava da destabilizuje Crnu Goru i huška građane protiv vlade Mila Đukanovića. Prema njegovom mišljenju, ljudi su emotivno reagovali, a incidenti na kraju mitinga delovali su kao dirigovani.

Opozicija smatra da je vlada postupila neprincipijelno, jer je za nepoželjne proglasila ambasadore Crne Gore i Makedonije, a takve mere prema drugima nije pokretala. „Tadiću ne smeta Havijer Solana, ne smetaju mu ambasadori SAD, Britanije, Nemačke…“, primetio je šef poslaničkog kluba SRS Dragan Todorović. On smatra da neko ima cilj da „trajno posvađa“ građane Srbije i Crne Gore, i da „u tome učestvuju i Đukanovići Tadić“. Poslanik DHSS Vladan Batićrekao je da je juče u Skupštini trebalo da budu premijer i predstavnici njegovog kabineta.

Šef Poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudićje objašnjenje za proterivanje ambasadora nazvao uvredljivim i tražio zakazivanje sednice Skupštine i Odbora za inostrane poslove. On je primetio da je čudno što je Srbija istovremeno vratila ambasadore u zemlje koje su ranije priznale Kosovo, a proteruje crnogorskog i makedonskog. Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolićsmatra da je Vlada povukla poteze štetne za Srbiju i Srbe u Crnoj Gori i pitao da li ona treba da kazni crnogorske građane ili režim Mila Đukanovića.

Poslanik LSV Nenad Čanak smatra da su se nemiri na mitingu u Podgorici mogli očekivati i da je prava pozadina zahtev tamošnje opozicije za prevremenim izborima, a ne borba za Kosovo. Ističući da deo vlasti u Beogradu „verovatno ima topla osećanja“ prema takvim događajima u Podgorici, Čanak je u izjavi novinarima u Skupštini rekao da „duboko veruje“ da to nije stav Vlade i države Srbije.

O Vučićevom podrumu i hemijskoj olovci

Generalni sekretar SRS-a Elena Božić-Talijan upozorila je juče sa skupštinske govornice da su Aleksandar Vučići Tomislav Nikolić, krenuli u hajku protiv novinarke Olivere Milatović i vlasnika TV Palma plus, Dragana Markovića, jer su dopustili Jadranku Vukoviću da govori o iznošenju ozbiljne sume novca iz SRS. Ona tvrdi da je Nikolićnajavio da će zatvoriti tu televiziju. „U SRS su većstigla potraživanja od 400.000 evra za privatne troškove Aleksandra Vučića. To je onaj Vučićkoji se hvalio satom od 8.500 evra, hemijskom olovkom od 1.500 evra i podrumom u kome drži retka vina, skupocene sireve i meso – rekla je Božić-Talijan poručujući Vučiću da vrati uzeti novac.

Nikolić napustio sednicu Odbora

Administrativni odbor Skupštine Srbije juče je dva puta zasedao, konstatovao ostavku Fevza Ćelovića (ZES), izbor Bajrama Šehovića (ZES) i Zorana Popovića (SRS), a prva sednica se pretvorila u sukob predsednika Tomislava Nikolića i njegovih bivših partijskih kolega. Padale su teške reči i uvrede, a pri raspravi pod tačkom razno, Nikolićje napustio prvu sednicu, te ju je njegov zamenik Nenad Konstantinović(DS) zvanično zaključio. Više poslanika SRS prisustvovalo je sednici i na početku su tražili da umesto „građanina“ Tomislava Nikolića njoj predsedava zamenik predsednika Nenad Konstantinović. Radikali su ponovili zahtev da Nikolićvrati njihovoj poslaničkoj grupi mesto predsednika ovog odbora. Oni su optužili DS i Borisa Tadića da štite Nikolića.. Boško Ristić(DS) je obećao da će, ako dobiju zvanični zahtev za smenu Nikolića, odlučivati po zakonu. Dok je govorio Dušan Marić(SRS), Nikolić je razgovarao mobilnim, na šta su radikali reagovali. „Morao sam da obavim ovaj važan razgovor sa Borisom Tadićem“, odgovorio im je Nikolić.

 

Ilić ocenio uspeh Vlade sa jedan plus

Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić ocenio je da je Vlada Srbije mnogo obećala, a da je za sto dana veoma malo ispunila. Ilićje rekao novinarima u parlamentu da je po nekoliko ministara u Vladi nešto uradilo, dok su rezultati ostalih minorni.

„Mnogo smo se zabavljali nekim pitanjima ulaska u Evropsku uniju i samo se time bavimo, a zaboravili smo ono što svima znači u Srbiji i to je osnovna greška Vlade“, rekao je Ilić, a rad Vlade ocenio ocenom jedan plus. On je rekao da Vlada Srbije ništa bitnije nije odradila i da mora mnogo više da radi, dok je sa druge strane pogoršana situacija sa Crnom Gorom, ima velikih problema oko Kosova, poskupeo je gas za 60 odsto, a ima i niz problema u poljoprivredi. Prema njegovim rečima, „Vlada je ukočila mnoge investicije i potpuno zablokirala finansijske tokove novca prema privatnicima, pojedincima“. „Srbija je postala država na čekanju. Čeka se da se dogodi nešto, a to je da se uđe u EU pa da se nešto počne pozitivno rešavati. Od toga nema ništa bar u narednih pet, šest godina“, rekao je Ilići dodao da Vlada mora da se bavi običnim životom i pokrene preduzeća da bi se smanjila nezaposlenost. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari