– Najveća smanjenja budžeta za sledeću u odnosu na ovu godinu beleže se u beogradskim opštinama Stari grad, Zvezdara i Vračar, na kojima je na vlasti republička opozicija – DS, dok je najveće povećanje dato opštini Lazarevac, koju vode naprednjaci. Ukupan budžet za sve beogradske opštine smanjen je u odnosu na ovu godinu za oko 275 miliona dinara – sa 9,86 na 9,6 milijardi dinara, a samo opštinama kojima vlada DS za skoro 500 miliona dinara – Vračar, Zvezdara, Savski venac, Stari grad.

Opština Stari grad dobila je za sledeću godinu za 302 miliona manji budžet, Vračar za 100 miliona, Zvezdara za 75 miliona, a Savski venac za 12 miliona. S druge strane, opštine na kojima je na vlasti DS, a koje su dobile veći budžet su Palilula za plus 12 miliona i Barajevo, koja je dobila 28 miliona više, a u kojoj je DS zajedno na vlasti sa „odmetnutim“ delom SNS.

Tijana Blagojević, predsednica Opštine Vračar, za naš list navodi da je u budžetu te opštine, koji je usvojen na sednici u sredu, najviše umanjen namenski deo koji se odnosi na prihode od zakupa.

„Čak više 70 odsto tog namenskog dela budžeta Grada je uzeo sebi kao prihod i time onemogućio realizaciju projekata koji su građanima poboljšavali uslove života i na taj način kaznili one koji su na izborima izglasali legitimnu opštinsku vlast“, napominje Blagojevićeva.

Kako kaže, ostatak novca biće dovoljan za plaćanje PDV. Prema njenim rečima, zbog nedostatka novca sledeće godine neće biti „vračunara“, pomaganja u opremanju škola, gerontodomaćica za pomoći starijim građanima… Ona ukazuje da su brojni projekti koji su činili život boljim bili mogući jer opština radi drugačije od drugih i nalazi načina da pomogne socijalno ugroženima i ulaže u razvoj.

Edip Šerifov, predsednik Opštine Zvezdara, za Danas kaže da će Skupština opštine 29. decembra usvojiti budžet za 2016. koji je za 75 miliona dinara manji od ovogodišnjeg.

„Novcem koji ćemo imati na raspolaganju nećemo moći da finansiramo nijednu akciju koju smo sprovodili ove godine. Obnavljanje parkova i igrališta za decu, biće nemoguće obaviti bilo kakvu rekonstrukciju stepeništa, rampi… Nula dinara možemo da uložimo u osavremenjivanje osnovnih škola, poput video-nadzora, davanja kompjutera deci, nagrada učenicima i nastavnicima za uspeh na takmičenjima. Imamo 500.000 dinara za osnovne škole, što je dovoljno za saniranje eventualnih kvarova i kozmetičke popravke. Ove godine smo u osnovne škole uložili 28 miliona dinara. Razlika u novcu je jasna“, navodi Šerifov.

Na pitanje da li je opština od grada tražila objašnjenje za umanjenje budžeta, on kaže da nije i da je generalno obrazloženje koje se čuje to da Beograd treba ravnomerno da se razvija, a ne da gradske opštine imaju više novca od prigradskih. „Od četiri centralne gradske opštine u kojima je na vlasti DS 'oduzeto' je ukupno pola milijarde dinara. Sa ovakvim budžetom besmisleno je da imamo status lokalne samouprave, jer smo svedeni na nivo mesne zajednice“, zaključuje Šerifov.

Što se tiče opština na kojima je na vlasti SNS, jedine koje su „u minusu“ u odnosu na ovu godinu su Rakovica – za devet miliona i Surčin za 94 miliona. Sve ostale su „u plusu“ – Voždovac za 33 miliona, Zemun za 16 miliona, Čukarica 27 miliona, Grocka 13 miliona, Mladenovac 39 miliona, dok je Lazarevac rekorder u povećanju za budžetu za 178 miliona dinara.

Opština Sopot, na kojoj je na vlasti grupa građana, imaće budžet sledeće godine za 57 miliona dinara manji, a Novi Beograd, na čijem je čelu Aleksandar Šapić i njegov pokret, u plusu je za deset miliona.

DS: Pokušaj udara na demokratsku vlast

DS je juče saopštila da je Vračar „ostao slobodan“ i da su 23 odbornika demokratske većine iz DS, Nove stranke, LDP, DSS i SDS izglasala budžet opštine za 2016. godinu. „Danas je na Vračaru izvršen pokušaj udara na demokratsku vlast najbezobzirnijom trgovinom uticaja, krivičnim delom za koje ćemo nadležnim organima podneti dokaze. Porukama sa nepoznatog broja koje su slate odbornicama i odbornicima pokušano je obmanjivanje odbornika da je DS izgubila većinu lažnim navođenjem da su tri odbornika napustila DS. Na njihovu žalost uspeli su da 'kupe' samo dva“, navodi se u saopštenju DS.

SNS: Nezapamćen skandal

Poslanik SNS Aleksandar Marković rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije da je DS u Skupštini opštine Vračar napravila „nezapamćen skandal“, kako bi dokazala da je bilo kvoruma na sednici. Marković je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da je sednica Skupštine opštine Vračar održana sa 22 odbornika, a minimum za kvorum je 23, pa je DS „pravnim nasiljem“ konstatovala ranije datu ostavku jednog odbornika i mandat dodelila novom, prenosi FoNet. Jedino Skupština opštine može da verifikuje ostavku odbornika i dodeliti novi mandat, a ona to nije učinila, jer nije bilo kvoruma, konstatovao je on. Marković je najavio da će SNS, čiji je on odbornikSkupštini opštine Vračar, zbog toga podneti tužbe i žalbe nadležnim sudovima. Na pitanje da li misli da je zloupotreba Skupštine Srbije držanje stranačke konferencija za štampu vezane za slučaj na opštinskom nivou, Marković je odgovorio da poslanik može u holu parlamenta novinarima da priča o svim bitnim temama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari