Bivši vojni tužilac u Prištini Lakić Đorović izjavio je juče pred Haškim tribunalom da su ga oficiri bezbednosti Vojske Jugoslavije u proleće 1999. sprečavali da krivično goni počinioce ratnih zločina, uništavali podignute optužnice i masovno otimali automobile od kosovskih Albanaca.

Bivši vojni tužilac u Prištini Lakić Đorović izjavio je juče pred Haškim tribunalom da su ga oficiri bezbednosti Vojske Jugoslavije u proleće 1999. sprečavali da krivično goni počinioce ratnih zločina, uništavali podignute optužnice i masovno otimali automobile od kosovskih Albanaca. Potpukovnik Đorović, koji je sada načelnik pravne službe operativnih snaga Vojske Srbije, svedočio je na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu.
On je kazao da je, kao ratni vojni tužilac pri vojnom okrugu u Prištini od 22. maja do 5. juna 1999, bio „izložen strahovitom pritisku organa bezbednosti“ VJ koji su ga sprečavali da sprovodi istrage, umesto da se povinuju njegovim nalozima.
Đorović je ispričao da je pod pritiskom i posle pretnji oružjem načelnika organa bezbednosti Prištinskog korpusa, majora Nešića, morao da prepusti drugom tužiocu 17 krivičnih predmeta o ratnim zločinima i pljački, i naveo da su kasnije svi oni nestali. Jedan od tih postupaka bio je protiv majora Slobodana Stošića, koga su dvojica rezervista VJ optužila za zlodela nad albanskim civilima, a drugi se odnosio na masovnu grobnicu u Orahovcu iz koje je iskopano 47 leševa u tradicionalnoj albanskoj odeći, precizirao je Đorović.
– Ako je tačno ono što Ministarstvo odbrane Srbije sada tvrdi, da ti predmeti ne postoje, onda ih je neko sakrio ili uništio… Postojale su i optužnice koje su bile zavedene, i ljudi koji su svedočili, i oni koji su radili na njima… Ja pretpostavljam da su Nešićevi organi bezbednosti oduzeli optužnice i uništili ih – kazao je svedok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari