Osmani: Visoko cenim odluku Ustavnog suda koja je u skladu sa javnim interesom 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da visoko ceni rad Ustavnog suda koji je razmotrio pitanje dekreta predsednika Kosova o mandataru za sastav nove vlade Kosova i ocenila da je odluka  Suda u skladu sa javnim interesom.

„Na ovaj način, sem što je u punoj saglasnosti sa javnim interesom, donošenje privremene mere će preduprediti nepopravljivu štetu u smislu ustavnog i zakonskog funkcionisanja najviših ustavnih institucija zemlje. Kao predsednica Skupštine Kosova i čovek koji uvek poštuje odluke nezavisnih institucija staraću se da Skupština preduzima mere u skladu sa odlukom ustavnog suda Kosova i pozivam sve političke i institucionalne rukovodioce da poštuju odluke suda, nezavisno da li se slažu ili ne“, kazala je Osmani.

Ustavni sud Kosova doneo je danas odluku da prihvati zahtev pokreta Samoopredeljenje (PS) da se donese privremena mera u vezi sa ocenom ustavnosti ukaza predsednika Kosova Hašima Tačija za mandatara za sastav Vlade Kosova.

U odluci suda se ističe da je sud većinom glasova odlučio da suspenduje ukaz predsednika Kosova o mandataru za sastav vlade Kosova.

„Sud je većinom glasova odlučio da prihvati privremenu meru sa rokom trajanja do 29. maja 2020. godine i da odmah suspenduje primenu ukaza predsednika Republike Kosovo“, kaže se u odluci Ustavnog suda Kosova.

U odluci se, takođe, ističe da je sud bez predrasude o prihvatljivosti ili opravdanju zahteva zaključio da je zahtev podnosilaca zahteva za privremenom merom u vezi sa dekretom predsednika treba da se prihvati kao osnovan.

Odluka Suda automatski stavlja van snage taj zahtev i zabranjuje da se to pitanje postavi na dnevni red sednice Skupštine Kosova najmanje do 29. maja ili do donošenja presude po ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari