Osmani: Žalosno ako politika država EU koje ne priznaju Kosovo podleže politici Srbije i Rusije 1Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova, Vjosa Osmani, ocenila je danas kao „žalosnu“ izjavu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosovo i Srbije, Miroslava Lajčaka.

Lajčak je u utorak u video-diskusiji sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu Emili Haber naglasio da bi se stav pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, mogao promeniti ako se postigne sporazum Kosova i Srbije.

„Sve što je prihvatljivo za Srbiju biće prihvatljivo i za druge zemlje koje nisu priznale Kosovo“, rekao je Lajčak, misleći na svoje kontakte s tim zemljama, kao i na svoju Slovačku koja takođe nije priznala nezavisnost Kosova.

Osmani je ocenila da je „žalosno ako spoljna politika tih zemalja podleže politici Srbije i Rusije“.

„Osim što je to nesrećno, opasno je i za celu Evropsku uniju da njenih pet država članica određuju svoja pravila i pristupe na osnovu želja i zahteva Srbije“, rekla je Osmani.

Pozvala je t zemlje EU „da priznaju stvarnost“, poštujući mišljenje Međunarodnog suda pravde i priznajući Kosovo, ne čekajući da to prvo učini Srbija.

Osmani koja je i predsednca Skupštine Kosova, danas je završila posetu Briselu, gde se sastala sa visokim zvaničnicima EU i predsednicima oba doma belgijskog parlamenta.

Sastala se i s komesarom EU za proširenje i susedske odnose Oliverom Verhejijem, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, a sinoć i sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Osmani: Žalosno ako politika država EU koje ne priznaju Kosovo podleže politici Srbije i Rusije”

  1. Koja glupost …kada se od Engleske bude odcepila Skotska …. Svakako ce Rusija biti kriva…

  2. A šta si ti nazovi predsednice lažne države očekivala , da vas priznaju ,leglo droge,kriminala ,prostitucije ,trgovine organima i ljudima ,pa svima je jasno da ste rak rana evrope ,i da su pogrešili kada su vam dali lažnu državu ,a oteli od Srba na silu . O uzajamnom priznanju možete samo da sanjate ,jer nama vaše priznanje ne znači i ne treba , a vi ste bez našeg samo Srpska pokrajina i to svi znaju !!!!

    • Pa naravno ,onda bi svaka pokrajina u svetu bila država živela celovita Srbija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.