Osmani: Zamena taksi reciprocitetom složena tema, može uticati na sporazume 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani izjavila je da je zamena takse od sto odsto na robu iz Srbije reciprocitetom složena tema koja zahteva temeljnu studiju, i upozorila da reciprocitet može uticati na 33 postignuta sporazuma u Briselu između Beograda i Prištine.

Osmani nije mogla da da vremenski rok kada bi se reciprocitet mogao uvesti prema Srbiji, rekavši da je to mnogo složena tema. “Što se tiče zamene takse reciprocitetom, to je složena tema koja zahteva temeljnu studiju.

To ne utiče na rad kosovske vlade i skupštine, već na saradnju sa mnogim drugim akterima, bilo iz ekonomskog života ili drugih institucija”, rekla je Osmani.

Ona je rekla da reciprocitet može uticati na 33 već postignuta sporazuma između Kosova i Srbije u Briselu i da je potrebno detaljno proučiti reciprocitet pre nego što se uvede.

„Pitanje reciprociteta umnogome utiče na 33 već postignuta sporazuma sa Srbijom. Zbog toga treba analizirati koliko je ovo pitanje deo sporazuma i kako bi se prema tome trebalo odnositi od sada”, rekla je ona.

Osmani je istakla da trenutno ne može dati precizan odgovor u vezi datuma kada bi se reciprocitet mogao uvesti dodajući da je to pitanje pre za Vladu Kosova nego za nju.

„Međutim moje mišljenje je da ovo zahteva šire istraživanje, više uključivanja pre donošenja konačne odluke. O reciprocitetu je danas govorio i premijer Aljbin Kurti, koji je uveren da će njegova vlada taksu zameniti reciprocitetom“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari