Kurti: Carinu na srpsku robu zamenjuje politički, ekonomski i komercijalni reciprocitet 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da će caria od sto odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti zamenjena potpunim reciprocitetom.

Na konferenciji za medije nakon sastanka sa šefom EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom, Kurti je rekao da će „princip konstruktivnih odnosa biti princip rada“ Vlade na čijem je čelu.

„Nikada ne stavljamo Srbiju i Bosnu u istu ravan, iz istorijskih i trenutnih razloga. Smatramo da ćemo mi kao nova vlada i zbog našeg obećanja sa Srbijom imati politički, ekonomski i komercijalni reciprocitet kao zamenu za stoprocentnu tarifu. Ne nameravamo da se vraćamo u asimetrične odnose, već ćemo napredovati pretvarajući svoju subjektivnost u pitanje integriteta sa principom koji je poznat kao vrednost u međususedskim odnosima – reciprocitetu. I DSK i PS, preko 60 odsto glasova koje su među Albancima su dobili su za princip reciprociteta. Čak i oni koji su danas u opoziciji ili koji nisu glasali za nas, mogu se ne složiti sa nama o različitim stvarima, ali o reciprocitetu su za. Ovaj princip konstruktivnih odnosa biće princip rada“, rekao je Kurti.

Apostolova je odbila da komentariše reciprocitet, ali je rekla da je EU bila jasna u zahtevu za ukidanje carina i da je zainteresovana za ponovno pokretanje dijaloga Kosova i Srbije.

Kurti je takođe najavio da će nova vlada preispitati sve odluke koje je bivši premijer Ramush Haradinaj doneo posle ostavke 19. jula 2019.

Upitan o imenovanjima šefova Kosovske obaveštajne agencije od strane Haradinaja, Kurti je rekao da nijedna odluka doneta u ostavci nema isti status kao odluke pre 19. jula, kada je Haradinaj bio u punom mandatu.

„Sve odluke donete nakon 19. jula 2019. ne mogu imati isti status kao one pre tog datuma. Govorim o datumu kada je bivši premijer podneo ostavku. Vlada Kosova, ja kao premijer, imaćemo reviziju cele ove faze nakon ostavke bivšeg premijera. Smatramo da kako bismo započeli novo poglavlje na Kosovu, moramo povećati institucionalnu i pravnu odgovornost sa jedne strane, ali i političku i moralnu odgovornost. Ostavka je moralni čin i ne verujemo da naredne odluke i imenovanja imaju odgovarajući status ako poštujemo demokratsku izgradnju države i zakonitost u našoj republici „, rekao je on.

Kurti je rekao da još nije imenovan nijedan zamenik ministara, dodajući da je u ovoj fazi trenutno prioritet rad na budžetu Kosova.

Upitan da li može smeniti ministre iz DSK-a bez da konsultacija sa njenim liderom, Kurti je rekao da „ne veruje da će se suočiti sa takvim izazovima“.

„Želim da sarađujem sa drugim entitetima u vladi na partnerskom nivou. Ne razmišljam ni o tome kako ćemo dobiti ministre koji će biti otpušteni. U Vladi Republike Kosovo neće biti ministara PS, DSK, LDS i SL. Oni će biti ministri u Vladi Kosova. U našem programu, u sporazumu koji smo postigli, sa promenom za koju su ljudi glasali, ne verujem da ćemo se suočiti sa takvim izazovima“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari