Oštra rasprava DS, SNS i SRS o ugledu tih partija, "batinašima" i ratnim zločincima 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

U Skupštini Srbije danas je, tokom razmatranja amandmana podnetih na izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, došlo do oštre polemike između poslanika Demokratske stranke (DS), Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS) o ugledu tih partija, „batinašima“, haškim optuženicima i ratnim zločincima.

Poslanik DS Radoslav Milojičić predložio je SNS da „stavi u zakon da lokalnom samoupravom upravljaju Malović, Zvonko Veselinović, Zelja i ostali batinaši“.

On je dodao da je Darko Glišić rekao da se o tome šta će se raditi u gradskoj upravi Smedereva više neće pitati gradonačelnica i opštinsko veće, već će odluku o tome donositi SNS.

Na to mu je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović odgovorio da je Darko Glišić predsednik Izvršnog odbora SNS.

Martinović je rekao da je SNS uređena stranka i da će se ona pitati šta će se raditi u opštinama u kojima je na vlasti.

On je rekao da se „neće pitati razni Milojičići, Elezovići, Pajtići, Šutanovci i Ješići“ koji su od 2000. godine u potpunosti razorili sistem države, sistem lokalne samouprave, uključujući i grad Beograd koga su devastirali gore nego Nemci za četiri godine svoje okupacije, na šta je regovao Radojičić i tražio da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, zbog ovih uvreda, izrekne opomenu Martinoviću.

Martinović je dodao da se ne stide Darka Glišića, Branka Malovića i Zelje jer su to ljudi koji predano rade na programu i politici SNS.

U raspravu se uključila i poslanica DS Aleksandra Jerkov koja je rekla da su građani Srbije mogli da čuju kako se „šef poslaničke grupe SNS zahvaljuje kriminalcima koji već šest godina putuju od opštine do opštine po Srbiji, maltretirajući ne samo kandidate drugih stranaka, nego i građane i sve one koji u tim opštinama žive, koji se usuđuju da ne glasaju za SNS“.

Martinović joj je odgovorio da je DS za žaljenje, jer je na beogradskim izborima jedva prešla dva odsto.

„Vi ste od jedne ugledne stranke kakva je nekada bila u vreme Ljube Davidovića i Milana Grola, pa i od jedne stranke tokom devedesetih godina, napravili jedan patrljak, jednog bogalja, invalida za koga niko više neće da glasa“, rekao je Martinović.

Aleksandra Jerkov je rekla da nijedna organizacija, nijedna politička stranka u kojoj je Aleksandar Martinović ikada bio, niti ona u kojoj je sada, nije bila ugledna, niti je ikada imala šansu da bude ugledna, na šta joj je Martinović odgovorio da je u životu „pripadao dvema političkim strankama i da se ne stidi nijedne“.

Poslanik SRS Vjerica Radeta rekla je da se Jerkov zalagala za separatističke ideje kada je u pitanju AP Vojvodina i da se hvali da je završila kurseve CIA i obajasnila šta znače u..

Aleksandra Jerkov je rekla da na optužbe stranke osuđenog ratnog zločinca nema nameru da odgovara i dodala da neke od poslanika SRS potražuje sud u Haškom tribunalu i I da bi trebalo da se stide onoga što su radili i što rade sada, na šta su poslanici SRS počeli da joj dobacuju.

Poslanik SRS Milorad Mirčić je, obraćajući se poslanicima DS, rekao da su „belosvetski ološ“.

„Najveći ološ koji je u Srbiji pojavio se upravo, ovi koji govore za Vojislava Šešelja da je ratni zločinac. To je ološ“, rekao je Mirčić.

Vjerica Radeta je rekla da Šešelj nije ratni zločinac i navela da u presudi Haškog tribunala nigde ne piše da je on izvršio ratni zločin.

Ona je „objasnila“ šta znači ono što su poslanici SRS dobacivali Aleksandri Jerkov.

Poslanici SRS-a su izrekli niz grubih uvreda na račun Aleksandre Jerkov.

Martinović je rekao da ono što „poslanici DS govore, govore po zadatku“.

On je rekao da se „po zadatku tvrdi da su svi aktivisti SNS, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, lopovi i kriminalci”.

„Po zadatku se tvrdi da je voda u beogradskom vodovodu nezdrava za piće. Po zadatku Vuk Jeremić kaže da Aleksandar Vučić organizuje napade na Srbe na Kosovu i Metohiji. Po zadatku se vodi najgora moguća kampanja protiv države Srbije, lažiraju se statistički podaci, iznose se najgore moguće neistine i uvrede na račun poslanika SNS, ministara u Vladi Srbije, predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Martinović.

Martinović je istakao da je „sve to artiljerijska priprema za sveopšti napad ne na Aleksandra Vučića, ne na SNS, nego na državu Srbiju pred trenutak kada treba da se obnove pregovori sa Prištinom i kada treba konačno svi zajedno da pristupimo rešavanju problema Kosova i Metohije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari