Osuda nastupa hora gimnazije na skupu SNS 1Foto: Facebook / Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj

Novosadski odbor Pokreta za preokret osudio je političku zloupotrebu dece nalogom da hor novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ peva u nedelju na proslavi 11 godina Srpske napredne stranke.

„Skandalozna je i politički veoma opasna činjenica da su deca uslovljena da pevaju Aleksandru Vučiću i da ‘moraju da idu jer od toga zavisi finansiranje hora’ što je iskaz roditelja dece koja se tako brutalno politički koriste“, naveo je Pokret za preokret.

Pokret je upitao direktora gimnazije, ministarstvo prosvete i prosvetnu inspekciju da li znaju za međunarodne konvencije i zakonske i ustavne odredbe o zabrani političke zloupotrebe dece, a zaštitnike dečjih prava kada će reagovati. „Pitamo Miloša Vučevića, Igora Mirovića i Aleksandra Vučića zar ih nije sramota što će pred njima pevati deca čiji roditelji preziru politiku SNS, a koji zbog straha za svoju decu ne smeju da se odupru njihovoj instrumentalizaciji“, upitao je Pokret u saopštenju.

U saopštenju je upućeno i pitanje gimnaziji da li su deci rekli da SNS nije država i da je poistovećivanje države sa vlašću jedne stranke protivustavni čin, dok je roditeljima upućeno pitanje kako će se osećati kada im maloletnu i poslovnu nesposobnu decu obeleži čin koji će ih pratiti kroz život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari