Otvoren naučno-tehnološki park u Čačku uz prisustvo rukovodstva države i Grada 1Foto: Beta/New Moment/Milan Živković

Rukovodstvo države i Grada Čačka otvorili su danas u tom gradu naučno-tehnološki park, četvrti u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju da bez digitalizacije nema napretka.

„Ovde sam danas video fenomenalne mlade ljude koji znaju da sami stvore ideju i prodaju je. Osetio sam ovde pozitivnu, inovativnu energiju. Želju za rad i velikim uspehom, to je zaista neverovatno“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je za poslenjih nekoliko godina država uložila u Čačak mnogo novca i da je to najveće ulaganje u istoriji grada.

„Izgradili smo auto-put bez kog ne bi došli veliki investitori u Čačak. Nije bilo ni metar auto-puta, a sada će Čačak biti čvorište koje će sa svih strana biti okruženo modernim saobraćajnicama“, rekao je Vučić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na otvaranju da su naučno-tehnološki parkovi „kičmeni stub“ razvoja nove Srbije, u kojoj će mladi ostajati, vraćati se, a ljudi iz Evrope dolaziti u Srbiju da rade.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je naučno-tehnološki park izgrađen na zgarištu kompanije „Cer“, koja je bila uništena u NATO bombardovanju Srbije.

„Sadašnja vlast jedina je rekla da je potrebno novim mladim ljudima obezbediti mesto gde mogu da rade i napreduju, kako bi ostali u svom gradu. Uradili smo, uz podršku Vlade, i start ap centar, sada u Čačku otvaramo četvrti Naučno-tehnološki park u Srbiji“ rekao je Todorović.

Otvranju naučno-tehnološkog parka u Čačku prisustvovali su i ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar za inovacije Nenad Popović.

Naučno- tehnološki park u Čačku prostire se na 5.800 kvadrata i u planu je otvaranje proizvodnog pogona na 4.500 kvadrata u koji će biti useljene proizvodne kompanije.

Osnivači naučno-tehnološkog parka su privredna udruženja, dva čačanska fakulteta – Fakultet tehničkih nauka i Agronomski fakultet, Institut za voćarstvo i Grad Čačak.

Za izgradnju i opremanje naučno-tehnološkog parka izdvojeno je ukupno 330 miliona dinara, od čega je 270 miliona uloženo u renoviranje prostora, a 60 za kupovinu savremene opreme, koja će svim korisnicima omogućiti dobre uslove za poslovanje.

Vučić je ranije danas obišao proizvodne pogone nemačke fabrike „Forverk“ u Preljini kod Čačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari