Beograd – Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve obavestio je juče javnost da je patrijarah srpski Pavle podneo molbu da mu Sveti arhijerejski sabor na predstojećem zasedanju, koje počinje 11. novembra, odobri povlačanje iz aktivne službe, saopšteno je juče iz crkvene vlade.

U saopštenju sa jučerašnje sinodske sednice, navodi se da je poglavar SPC molbu podneo „zbog zdravstvenih razloga i nemoći“, a na osnovu člana 111 Ustava SPC“. Siniod je, kako je saopšteno, patrijarhovu molbu dostavio u nadležnost Saboru.

Prema pomenutom članu crkvenog ustava, „eparhijskog arhijereja Sabor može sa uprave ukloniti samo po kanonskoj osudi ili ga razrešiti po dokazanoj nemoći ili po ustanovljenom prestanku jednog od uslova iz člana 104, kao i na osnovu opravdane molbe za penziju“.

Ova tačka Ustava SPC, kako za Danas objašnjavaju stručnjaci za crkveno pravo koji zbog delikatne teme ne žele da govore pod punim imenom, može se primeniti i na poglavare SPC, koji su istovremeno i eprahijski arhijereji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović), zamenik predsedavajućeg Sinoda, najavio je preksinoćda će jesenji Sabor početi kao redovno zasedanje. Prema njegovim rečima, odluku da li će prerasti u izborni Sabor, na kome će se birati 45. poglavar SPC, odlučiće najviše jerarhijsko i crkveno-zakonodavno telo SPC zajedno s patrijarhom Pavlom.

Stručnjaci za kanonsko pravo kažu da postoji mogućnost i da Sabor ne prihvati patrijarhovu molbu za povlačenje iz aktivne službe, mada napominju da bi to bilo besmisleno, ukoliko je to zaista želja patrijarha Pavla. Izvori Danasa smatraju i da bi, ako Sabor uvaži patrijarhovu molbu, bilo besmisleno da se odmah ne bira novi poglavar SPC.

U SPC ne isključuju mogućnost da bi na predstojećem Saboru pojedini arhijereji mogli da postave pitanje autentičnosti patrijarhove molbe. Ustavom SPC, kažu stručnjaci za crkveno pravo, takva situacija nije predviđena, pa je pitanje kako bi se utvrdila autentičnost dokumenta, pogotovo što se većduže vreme nezvanično priča da „u Patrijaršiji postoji pečat sa faksimilom patrijarhovog potpisa, kao i da je njegov potpis skeniran i arhiviran u kompjuteru“. U pojednim krugovima većnekoliko dana se spekuliše da su državne institucije odnedavno počele da proveravaju autentičnost njima upućenih dokumenata s patrijarhovim potpisom.

U izvorima bliskim SPC smatraju da autentičnost patrijarhove molbe ne bi trebalo da bude sporna, jer je, kako se navodi, njenom potpisivanju prisustvovao ceo Sinod. U jučerašnjem saopštenju sa sinodske sednice ne precizira se kada je patrijarh Pavle podneo molbu, dok se u medijima poslednje dve nedelje spekulisalo s dva datuma – 12. i 13. oktobar, što Patrijaršija nije ni negirala niti potvrdila.

Patrijaršija takođe dosad nije zvanično ni potvrdila ni negirala tvrdnje medija da je patrijarh Pavle, tokom majskog Sabora u više navrata odbio predloge da se dobrovoljno povuče, da sa VMA nije stigao traženi dokument o patrijarhovoj radnoj (ne)sposobnosti, kao i da je na promenu raspoloženja srpskih vladika prema njegovoj smeni u maju uticao i negativan stav države o eventulanom izvoru novog poglavara. Sabor je na poslednjem zasedanju u maju odlučio da zbog patrijarhovog dugog lečenja na VMA, sve njegove nadležnosti i ovlašćenja, u skladu sa Ustavom SPC, prenese na Sinod. Povodom najnovijih spekulacija oko patrijarhove „ostavke“, mitropolit Amfilohije i episkop niški Irinej (Gavrilović) samo su zvanično demantovali pisanje medija da je patrijarh Pavle svojevremeno izjavio da „ostavku daje samo Bogu“.

Patrijarh Pavle se od odlaska na lečenje na Vojnomedicinsku akademiju novembra 2007. nije pojavljivao u javnosti, a svakodnevne izveštaje konzilijuma lekara VMA o njegovom zdravstvanom stanju Patrijaršija sve ređe saopštava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari