Nemet: Patrijarh Porfirije nije protiv dolaska pape, to je tema za Sabor, Vučić apsolutno otvoren 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet izjavio je da poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije lično nema ništa protiv dolaska pape Franje u Srbiju i da mu je rekao da će o tome raspravljati Sabor SPC.

„Što se tiče pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije mi je odgovorio prošlog leta da će SPC razmatrati to pitanje“, rekao je nadbiskup Nemet, u intervjuu za današnji list Politika.

On je objasio da je juna prošle godine razgovarao sa patrijarhom, kada mu je rekao da želi da papa dođe u sklopu praznovanja stogodišnjice Beogradske nadbiskupije, koje počinje od sredine 2024.

„Razgovarao sam i sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem, njemu sam isto to rekao. Bio sam u Vatikanu i pozvao sam papu prvo usmeno, posle i pismeno da dođe u Srbiju. Papa mi je rekao da bi jako rado došao. Prošle godine, kada se vraćao iz Lisabona, rekao je da bi posetio i Kosovo. Kada sam pitao papu gde će prvo, u Zagreb ili Beograd, on je rekao da bi posetio i Beograd i Prištinu, to je njegov plan“, ispričao je nadbiskup Nemet.

Međutim, dodao je, ovih dana je dobio odgovor iz Vatikana da zbog zdravstvenog stanja pape Franje ne smeju da obećaju nikakve posete.

Na pitanje šta su mu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić rekli o eventulanoj poseti pape Frenje Srbiji, nadbiskup Nemet je rekao da je „Vučić apsolutno otvoren po tom pitanju, Dačić takođe“.

Nadbiskup Nemet je naveo da su odnosti Srbije i Vatikana trenutno sigurno najbolji od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„U odnosu između Republike Srbije i Svete Stolice ja vidim diktaturu razuma i razumskog ponašanja. Siguran sam da taj odnos može biti još bolji“, rekao je nadbiskup Nemet.

Da bi papa došao u Srbiju, kako nalažu pravila, potreban je poziv lokalne katoličke zajednice, poziv državnih vlasti, ali je presudan stav SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari