Vučić u Njujorku: U srpskoj misiji u UN, sve pršti od energije u borbi protiv rezolucije 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se u sedištu UN nastavlja diplomatska borba o nacrtu rezolucije Dana sećanje na genocid u Srebrenici, dodajući da ona neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama, ali da u srpskoj misiji u UN „sve pršti od energije“ u borbi protiv te rezolucije.

Vučić je za televiziju Pink rekao da je danas imao dva velika sastanka sa predstavnicima Afričke i Latino-američke grupe kojima je preneo stav Srbije o nacrtu rezolucije uoči glasanja Generalne skupštine UN o tom tekstu, koje je predviđeno 2. maja.

„Pokušali smo da objasnimo našu poziciju. U našoj Misiji ovde sve pršti od energije. Oni koji podnose rezoluciju, najveće sile sveta, i koji vrše pritisak, imaće ozbiljnog protivnika u maloj zemlji, kakva je Srbija“,  rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, rezolucija neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama.

„Naša je obaveza da branimo integritet srpskog naroda. Pitanje Kosova je za zapadnu hemisferu rešeno još 2008. Evo 16 godina kasnije mi se i dalje nešto borimo. I oko Srebrenice je odluka doneta mnogo ranije. Ne znam kako i u Srbiji neki ne razumeju da bijemo tuđe izgubljene bitke“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije, koji ove nastavlja razgovore u sedištu UN uoči glasanja 2. maja, dodao je da će ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ostati u Njujorku do tog datuma.

„Ostaće ovde Marko Đurić do 2. (maja), a videću da li ću ja da se vraćam u Njujork. Mi smo zahvalni svima koji nam pomažu, ali najviše nam pomaže ugled Srbije… Skeptik sam, jer su pritisci sve veći“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari