Pahor: Integracija u EU rešenje da se izbegnu razgovori o promeni granica 1Foto: . EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Proširenje Evropske unije je neophodno i time bi se izbegli razgovori o promeni granica na zapadnom Balkanu, poručio je danas u Prištini predsednik Slovenije Borut Pahor posle razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Na zajdničkoj konferenciji za novinare Pahpor je ponovio da Slovenija nije autor „non pejpera“ o promeni granica, preneo je portal Kossev.

„Ne slažem se sa ‘non pejperom’, moj stav je potpuno suprotan – da ne govorimo o takvim alternativama o promeni granica. Želim da ubedim sagovornike da nastave sa procesom proširenja u EU“, kazao je Pahor, prenosi Gazeta ekspres.

Pahor je potvrdio da će samitu Brdo – Brioni, zakazanom za ponedeljak, zatražiti od zemalja članica EU da nastave sa procesom proširenja EU na zapadni Balkan jer je upravo integracija u EU rešenje da se izbegnu razgovori o promeni granica.

„Proširenje EU je neophodno i EU treba da vidi taj prostor kao celinu. Ovo bi ojačalo poverenje ljudi u evropsku perspektivu, podstaklo političku volju za reformama i izbeglo rizik u vezi sa razmišljanjima o promenama granica između država“, rekao je Pahor.

Vjosa Osmani je navela da će prisustvovati samitu Brdo – Brioni i da je Kosovo posvećeno EU integracijama, ali i još jednom pozvala EU da „ispuni obećanje“ i dodeli Kosovu viznu liberalizaciju.

„Liberalizacija viza za Kosovo u ovoj fazi povećala bi kredibilitet Evropske unije“, naglasila je Vjosa Osmani.

Govoreći o najavljenoj tužbi za genocid protiv Srbije, Vjosa Osmani je istakla da postoji puna koordinacija između prištinskih institucija u vezi sa podnošenjem tužbe i da na njoj rade kosovsko predsedništvo, kancelarija premijera i predsednik parlamenta.

„Tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo… Naravno, naš odgovor i stručnjaka je da je genocid počinjen na Kosovu“, kazala je Osmani.

Tvrdi da podnošenje tužbe zahteva duge pripreme i konsultacije sa stručnjacima.

„Priprema mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja bude htela da nam pomogne da postignemo pravdu…Masakri koje je počinila Srbija na Kosovu, namera srpskih vojnih i policijskih snaga tokom poslednjeg rata bilo je istrebljenje, dakle to je bio cilj“, kazala je Osmani.

Posle posete Prištini, Pahor će sutra boraviti u Beogradu gde će razgovarati sa predsendikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Pahor: Integracija u EU rešenje da se izbegnu razgovori o promeni granica”

  1. Zanimljivo da integracija u EU nije sprecila Sloveniju i Hrvatsku da se medjusobno svadjaju oko granice, tj. oko par litara mora i par kvadrata zemlje te su pale i tuzbe i sta sve ne. Isti ti Slovenci koji nisu sposobni da rese taj minorni problem hoce nekome da dele lekcije? Isti ti Slovenci koji nece da se odreknu tih par litara mora nagovaraju Srbiju da se odrekne 15% svoje teritorije i da priznaju ilegalnu albansku tvorevinu koja je u medjuvremenu instalirana na Kosovu i onda ce kao da „poteku med i mleko“ i „granice nece biti vazne“?

    • Кад границе нису важне, нека лепо остану на Проклетијама где су биле 100 година, тим пре што већина држава чланица УН сматра да су тамо и сада.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.