Pajtić: Kod nas je talog "na vrhu" 1Foto: Fonet/ Slobodan Miljević

Sagovornici Danasa iz redova vlasti i opozicije različito gledaju na simboliku „ličnog poklona“ američkog predsednika Donalda Trampa srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je tokom zvanične posete Beogradu predao Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Tekst lista Danas pod naslovom „Od Donalda Trampa stigla prazna buteljka“ (o tome kako su se posle zvaničnog dela posete američke delegacije i otvaranja kancelarije DFC zvaničnici proveli na večeri na reci i koje su poklone razmenili) jedna je od tema jučerašnjeg Vučićevog obraćanja medijima u Nastavnom centru za osnovnu policijsku obuku „Makiš“.

Odgovarajući na pitanje novinarke TV Pink kako komentariše naslovnu stranu „jednog dnevnog lista“ na kojoj se nalazi i tekst o „praznoj buteljci“ koju je srpski predsednik dobio na poklon, Vučić je najpre rekao da ne zna o kojem se listu radi.

Kada ga je novinarka informisala da je reč o listu Danas, on je kazao: „Ti stručnjaci treba da znaju da se posuda zove dekanter, a ne buteljka.“ Kako je objasnio, „tu sipate vino, onda vino počne da diše i uvek se to poklanja baš u takvoj formi kako je meni poklonjeno sa natpisom da dolazi iz predsedničke rezidencije iz Kemp Dejvida“.

– Reč je o veoma lepom, dizajniranom dekanteru i zahvalan sam i predsedniku Trampu i Adamu Boleru… Ali, šta ćete, neki ljudi ne znaju ništa ni o vinu, ni o rakiji, oni imaju samo bes i mržnju što su nesposobniji i što ne mogu da pobede i što im ništa posle milion laži ne prolazi, poručio je Vučić.

Komentarišući simboliku Trampovog dara, Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, kaže za Danas: „Osnovna funkcija dekantera je da vremenom talog ostane na dnu boce, Trampu su, očigledno, objasnili da se kod nas talog nalazi ‘na vrhu’, pa je neophodna hitna intervencija.“

Govoreći na istu temu, Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, poručuje: „Moram priznati da je jako čudno kada na poklon dobijete praznu flašu koja se naziva dekanter.“

– Verujem da je u tome puno simbolike i poruka kako, u stvari, Tramp vidi Vučića i njegovu politiku, kao praznu flašu. Kada neko žrtvuje nacionalne interese svoje zemlje zarad sopstvene političke propagande, ne može da uživa veliko poštovanje, smatra Aleksić.

Povodom reakcija Aleksandra Vučića na tekst u Danasu, naš sagovornik navodi: „On kao vrhunski spin majstor pokušava da skrene temu sramnim napadom na jedini objektivni dnevni list.“

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, tvrdi za Danas da Tramp „nije ništa poslao“ Vučiću.

– To je Grenel pokupio iz nekog „fundusa“ za flaše i ambalažu. Rekao bih da su svi oni – Tramp, Grenel i Vučić više za ljudski „fundus“ neke komediju nego za državničke poslove. Jedino Grenel zna šta radi i on je Vučića doneo Trampu kao izborni dar. Radi posao, a ništa ne košta. A što se tiče hrane i vina ne bih ništa da pričam, jer američki ambasador sigurno zna više. Pa i zašto Vučiću dati takav poklon, konstatuje Veselinović.

Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, kaže: „Moja bojazan je da zbog strasti ka vinu, a još više ka apsolutnoj vlasti, Vučić sada ne odluči da Srbiju proglasi za 51. američku državu, kao što smo do pre mesec dana iz istih razloga bili siromašna kineska provincija. Sve u svemu, opsena prostote koja nam je postala svakodnevica.“

S druge strane, Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove, ističe: „Jedan prethodni američki predsednik je našem tadašnjem predsedniku slao bombe, a sada popravljamo odnose sa vodećom političkom i ekonomskom silom sveta o čemu svedoči i ovaj poklon. Taj gest govori da Tramp zna da je Vučić ljubitelj vina. U vinu je istina, a istina je da naš put u Brisel vodi preko Vašingtona.“

Server: Najbolje što je američki predsednik uradio

Komentarišući Trampov poklon Vučiću, Danijel Server, profesor na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins, kaže za Danas: „To je najbolja stvar za koju sam čuo da je predsednik Tramp uradio za ove tri i po godine. Nadam se da predsednik Vučić uživa u dekanteru.“

Šta Tramp poklanja

Donald Tramp je, prema tvrdnjama američkih medija, sklon darivanju svetskih zvaničnika. Između ostalog, japanskom premijeru u ostavci, Šinzuu Abeu poklonio je boksersku rukavicu sa potpisom režisera i glumca Klinta Istvuda, a kineski predsednik Si Đinping dobio je od njega skupoceni servis za čaj, dok je premijeru Pakistana Imranu Kanu američki predsednik dao personalizovani štap za kriket uz fotografiju bivšeg američkog predsednika Dvajta Ajzenhauera na kriket meču u Pakistanu.

Poznavalac

Vučić za poznavaoca i ljubitelja vina u javnosti. Dekantiranje znači odvajanja bistrog vina od taloga, tako što se vino na određeni način sipa iz buteljke u dekanter. Te posude različite veličine, oblika i dizajna prema dostupnim podacima na internetu, mogu se naći po ceni od 20 do 40 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari