Pajtić: Šutanovac svojim potezima pomaže režimu 1Foto: Fonet/ Božidar Petrović

Poštujem sve što je Demokratska stranka uradila za Srbiju i sve one koji i danas glasaju za nju, odgovorio je Dragan Đilas, kandidat za gradonačelnika ispred koalicije Pokret slobodnih građana i Narodne stranke, na pitanje Danasa kako komentariše stav Dragana Šutanovca, predsednika Demokratske stranke o tome da su on i Bojan Pajtić devastirali DS.

Đilas je u izjavi za naš list istakao da je njegov cilj pobeda Aleksandra Vučića na predstojećim izborima.

– Želeo sam i želim i dalje da svi zajedno pobedimo Srpsku naprednu stranku – kaže Đilas za Danas.

Upitan da li je bio pozvan na proslavu 28 godina od osnivanja DS, proteklog vikenda, s obzirom na to da nije bio na tom događaju, Đilas je odgovorio da nije.

Dragan Šutanovac juče nije odgovorio na pitanje Danasa zbog čega Đilas nije pozvan na proslavu stranke.

Rukovodstva Demokratske stranke posle 2012. su devastirala stranku, rekao je u razgovoru za Danas Dragan Šutanovac, lider demokrata i kandidat za gradonačelnika liste Oslobodimo Beograd, povodom 28. godišnjice osnivanja DS. On je istakao da su „neka rukovodstva posle 2012. svojim neznanjem, ali i lošim odlukama stranku devastirali kako u biračkom telu tako i finansijski i doveli nas u ogromne dugove iz kojih još ne možemo da se izvučemo“. „I sam sam bio disident u DS jer se nisam slagao sa potezima predsednika posle 2012. Međutim, mi demokrate smo stranka sledećeg koraka, onoga što dolazi. Uostalom, kako u programu DS i piše „mi nikada nismo bili najekstremniji, ali smo uvek bili najuporniji“, naglasio je Dragan Šutanovac za naš list. Na pitanje da li misli na Đilasa ili na Pajtića, kada kaže da su rukovodstva posle 2012. devastirala stranku, Šutanovac je rekao: „Na oba“. „Zato sam se i kandidovao za predsednika DS, kako bismo uradili sve i zaustavili slobodan pad“, zaključio je on.

Bojan Pajtić, bivši predsednik DS, koji je podržao kandidaturu Dragana Đilasa na predstojećom beogradskim izborima, rekao je za naš list da je u napadu Dragana Šutanovca na Đilasa i njega, on, kao politički penzioner, kolateralna šteta i nevažan.

– Glavna meta napada je Đilas, kao najjači opozicioni kandidat za gradonačelnika Beograda. Tri puta je, u periodu od samo nekoliko nedelja, Šutanovac svojim potezima pomogao režimu SNS. Prvi put odlukom da uđe u javnu diskusiju o promeni Ustava pružio je slamku spasa Vučiću u savladavanju ove, za njega najteže prepreke, jer se novim Ustavom mora rešavati status Kosova. Drugi put, žurbom da se preda lista, umesto da se ostavi prostor za jedinstvenu opozicionu listu koja je mogla pobediti u Beogradu, učinjena je ogromna usluga režimu. Treći put Šutanovac čini uslugu Vučiću napadajući Đilasa pred izbore. Ne znam šta su motivi takvog ponašanja, niti je to važno. Efekat je razarajući po opoziciju, a blagorodan za vlast – smatra Bojan Pajtić.

Kada je reč o tvrdnjama Šutanovca da je devastirao stranku, Pajtić kaže da kada je bio predsednik stranke, bio je prvi na listi na izborima.

– Nisam se krio iza ljudi iz drugih stranaka, kao Šutanovac. Ovo je prvi put istoriji da se na izborima na listiću neće videti ime predsednika DS. Nekada su predsednici bili nosioci liste, nekada prvi na listi, ali se nikada nisu krili. Na izborima 2016, parlamentarna lista koju sam predvodio je dobila 8,3 odsto glasova u Beogradu. Tadićeva parlamentarna lista 2016. je dobila podršku oko 5 odsto Beograđana. Pošto se ovih dana Tadićeva stranka pridružila DS-u i sada je koalicija mnogo veća nego 2016, eto nama prilike za test ko je devastirao stranku. Ako Šutanovčeva lista dobije u zbiru bar jedan promil više od 13 odsto glasova u Beogradu, priznaću da sam ja devastirao organizaciju i podbacio. Ako bude manje, ne samo od 13 odsto nego i od onih 8,3 odsto, koliko je u glavnom gradu dobila moja lista, tada bez Tadića, biće da je ipak Šutanovac devastator – ističe Bojan Pajtić za Danas.

On postavlja pitanje kako je devastirao stranku, ako je, kako kaže, zbog duga iz kampanje 2012, račun stranke bio blokiran pre nego što je postao predsednik stranke i bio blokiran, ističe sagovornik našeg lista, apsolutno sve vreme njegovog mandata.

– Šutanovac iznosi ovu klevetu da bi prikrio ko je od njegovih saradnika potpisao ugovor na osnovu koga je ogromnih deset miliona evra bilo plasirano u kampanji 2012. preko samo jedne jedine agencije. Hajde, kad smo kod devastacije, da vidimo činjenice i kako to da smo Đilas i ja nasledili neverovatnih pet miliona duga iz kampanje 2012. U svakom slučaju, ako se još jednom dogode ovakve klevete, biću prinuđen da učinim nešto što sam mislio da nikada neću učiniti – tužiću klevetnike iz svoje stranke, kao što sam zbog kleveta tužio mnogobrojne naprednjake. Klevetanje i blaćenje ne mogu i ne smeju biti demokratski manir – zaključuje Bojan Pajtić za naš list.

Odustao od odlaska na proslavu

Što se proslave godišnjice tiče, pozvan sam, nameravao sam da odem i onda je na samu godišnjicu osvanuo članak u kome me je gospodin Šutanovac brutalno oklevetao i izvređao, kaže Bojan Pajtić za Danas u odgovoru na pitanje zašto nije bio na obeležavanju godišnjice od osnivanja DS.

On ističe da je kojim slučajem otišao u, kako kaže, takvim okolnostima, ne bi mogao da ne kaže šta misli o „klevetama Šutanovca“.

– Atmosfera bi bila napeta i ništa od proslave ne bi bilo. To ne bi bilo fer prema članovima stranke koji su u njoj zato što veruju da će DS nekad povratiti svoju ulogu u politici i društvu. Poslednji sam član Predsedništva DS iz vremena Zorana Đinđića koji je još uvek u DS i nikada iz nje nije izlazio. Moja stranka zaslužuje da na svečan i dostojanstven način proslavi godišnjicu. Moje prisustvo na proslavi, iako sam u ovoj situaciji žrtva, samo bi opteretilo taj važan događaj. Zato nisam otišao na godišnjicu – zaključuje Bojan Pajtić u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari