Pala Vlada Kosova, slede izbori 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Većina poslanika Skupštine Kosova podržala je zahev opozicije i izglasala nepoverenje Vladi Ise Mustafe, javlja televizija N1.

Od 115 prisutnih poslanika za zahtev opozicije o nepoverenju Vlade glasalo je 78 poslanika, protiv 34 dok su tri bila uzdržana. Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

Predsednik Kosova je u obavezi da odmah nakon izlasavanja nepoverenja donese odluku o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora, najkasnije u roku od 45 dana od izglasavanja nepoverenja.

Pre glasanja o Predlogu, zasedanje je obeležila duga rasprava na kojoj su se poslanici izjašnjavali o radu vlade, ali i različiti stavovi poslanika doskorašnjih koalicionih partera iz Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, koji su se međusobno optuživali i pripisivali neuspehe jedni drugima.

Poslanici opozicije su u par navrata istakli da je izborna kampanja već počela pa su zatražili što brže glasanje o predlogu o nepoverenju i raspisivanje izbora.

Valjdete Bajrami iz Nisme predstavila je danas predlog o nepoverenju vladi Kosova. Ona je rekla da ova vlada nije ispunila mnoge stvari, potpisala je štetne sporazume u Briselu, kao i loš sporazum o demarkaciji… Takođe je pozvala da je glasanje nepoverenja vladi jedina opcija… Da su izbori u ovom trenutku jedini izlaz.

Nakon nje je stav vlada o predlogu opozicije izneo i premijer Isa Mustafa. On je rekao da je ovaj predlog politički, bez argumenata, i da se neke ranije načinjene greške prebacuju na rad ove vlade.

„Peticija ima za cilj destabilizaciju zemlje i cilj je sakrivanje koruptivnih afera od ranije. Mi smo zemlja koja ima najviše uspeha u borbi protiv ekstremizma, migracije, i korupcije. Imamo pet novih priznanja, dobili smo telefonski kod i zakoni se sprovode na celoj teritoriji kosova. Ova vlada je izvršila mnoge reforme, nasledili smo dugove od ranije ali smo ispunili obaveze i povećali budžet, otpisali smo dugove ali imali budžetsku stabilnost. Postali smo deo mnogih organizacija.To govori o kredibilitetu ove vlade“, dodao je Mustafa pre izglasavanja nepoverenja, prenosi RTK2.

Zenun Pajaziti, šef poslaničke grupe DPK pozvao je jutros poslanike da glasaju po volji naroda.

„Bez obzira na ovaj predlog, želeo bih da je premijer danas predstavnik stranke i premijer svih građana. Predlog o nepoverenju je došao zato što imamo zastoj u zemlji, imamo stotinu hiljada gradjana zbog teških uslova i mnogih problema. Mladi gledaju sednicu zato što su očekivali da putuju, očekivali smo vojsku, znamo da smo imali tešku situaciju u skupštini, imali smo slike koje niko nije želeo da vidi. Naša stranka je stalno imala sastanak sa koalicionim partnerima kako bi unapredili položaj zemlje. Sad smo došli ovde i videli smo da nemamo neku koordinaciju. Poslanike pozivam da iskažu volju gradjana“, istakao je Pajaziti.

Pored zgrada Vlade i Skupštine Kosova pred početak sednice Skupštine raspoređen je veliki broj policajaca.

Stojanović: Predstavnici Srba neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini ranije danas su najavili da neće glasati za demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, izjavio je potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović. On je za RTS rekao da je kosovska vlada „bolesnik na aparatima“ i da se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate i oglasiti da vlada ne postoji.

„Mislim da je kosovska vlada ‘bolesnik’ koji je na aparatima već duže vreme i sada se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate, ko će oglasiti da vlada ne postoji, i da postoji nadmetanje izmedju PDK i LDK ko će biti optužen za to“, naveo je Stojanović.

Stojanović je ocenio da su izbori neminovni i da je to „više nego jasno“, a da se samo postavlja pitanje „ko će biti taj krivac koji je isključio aparate“. „Ništa drugo se danas neće dešavati. Da li će kosovska vlada pasti danas ili za nedelju dana, sasvim je nebitno. Jasno je da se ide na nove izbore a ko će i kako će se prikazati medjunarodnoj zajednici kao konstruktivan, a ko kao nekonstruktivan to je borba koju Albanci vode izmedju sebe i to nas ne interesuje“, dodao je Stojanović pre glasanja u skupštini o nepoverenju vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari