Palmer: Nismo još videli plan za sporazum Beograda i Prištine 1Foto FoNet TV FoNet

„Ne podržavamo nijednu specifičnu formulu, niti ima blanko čeka kad je reč o podršci SAD.

Apelujem na Beograd i Prištinu da iskoriste tu presudnu priliku, da iznesu ideje i kompromise koji će osigurati da sporazum bude vin-vin, jer ako to bude odnos pobednik-gubitnik, neće biti sporazuma i stvarni dobitnici će biti oni spolja koji žele da region bude slab i podeljen“, rekao je Metju Palmer, zvaničnik Stejt departmenta, u petak na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Rešenje mora biti trajno, a to znači da ne može biti nametnuto od međunarodne zajednice, ali SAD su spremne da slušaju i pomognu, poručio je Palmer, preneli su mediji.

„SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU. I Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost, ali taj cilj ne mogu postići sami. Pozdravljamo intenziviranje napora u poslednjih nekoliko meseci kao bi se došlo do sporazuma“, naveo je američki zvaničnik. Naglasio je da dve strane to ne mogu sasvim same, da je međunarodna zajednica tu da pomogne, ali da on ne može biti nametnut spolja.

Ponovio je da Vašington snažno podržava stabilan, prosperitetan region integrisan u evroatlantske organizacije. Pomenuo je da razume zabrinutost dela međunarodne zajednice da bi eventualna razmena teritorija kao deo sporazuma Beograda i Prištine imala posledice po region ali i šire, ali da brine i mogućnost da sporazuma uopšte ne bude, jer i zamrznuti konflikt takođe može da ima loše posedice.

Na pitanje postavljeno iz publike, kako će Sjedinjene Države prevazići „evroatlantski procep“, imajući u vidu da se Nemačka snažno protivi idejama o korekciji granica jer smatra da bi to imalo dalekosežne posledice ne samo na region već znatno šire, Palmer je rekao:

„Važno je reći da SAD ne daju prednost nijednom ishodu, ne propagiramo neko konkretno rešenje, nismo deo pregovora i ne guramo ideje. Ali, pokušavamo da ohrabrimo obe strane da nađu put napred i dođu do rešenje koje bi bilo trajno, održivo i koje može da bude prihvaćeno u javnosti obe strane. Kada je reč o eventualnim specifičnostima sporazuma – nismo još videli plan, sve dok nema konkretnog sporazuma, teško je pričati apstraktno.“

„Želimo da vidimo kako sporazum izgleda, a potom bismo razmotrili sve specifičnosti i rizike i sa partnerima kako bi sporazum mogle da podrže same strane, za koji bismo mogli da se založimo i iza kojeg bi drugi mogli da stanu“, poručio je Palmer.

Metju Palmer, koji je dobro poznat diplomatskim krugovima u Beogradu, prisetio se da je u srpsku prestonicu prvi put došao 1993. godine u jeku rata u BiH i konstatovao da je region od tada prešao veliki put.

„Ostao je još veliki deo puta da bismo došli do naše zajedničke vizije, a to je region u potpunosti integrisan u evropsku porodicu naroda i NATO onih zemalja koje imaju tu ambiciju. SAD konzistentno decenijama podržavaju aspiracije zemalja Balkana za članstvo u EU. Proširenje je ključni pokretač za bezbednost, stabilnost, demokratiju i prosperitet u regionu“, rekao je Palmer.

Američki zvaničnik u ponedeljak putuje u Skoplje, a o Makedoniji je rekao da je NATO već pozvao Severnu Makedoniju u svoje članstvo, dok EU signalizirala spremnost za otvaranje pregovora narednog juna.

„Da budemo jasni, ta evropska budućnost zahteva da Sporazum iz Prespe prihvate obe zemlje i u potpunosti primene. Nema alternativnog odgovora. Nema ‘plana B’, ne postoji Prespa plus“, kaže Palmer, istakavši da oni koji tvrde drugačije makedonsku javnost dovode u zabludu.

U Makedoniji svi treba da vide tu istorijsku priliku, ističe američki zvaničnik, koji je pozvao lidere VMRO-DPMNE, koja se protivi sporazumu, da omoguće svojim poslanicima da glasaju za sporazum, bez odmazde.

SAD zabrinute zbog BiH

Metju Palmer je naveo da su Sjedinjene Države zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini, ali da su spremne na saradnju sa novim rukovodstvom, izabranim na izborima 7. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari