Palmer: Postoji prostor za sporazum između Beograda i Prištine 1Metju Palmer Foto: FoNet/TV FoNet

Palmer, koji je danas govorio na Bledskom strateškom forumu, rekao je da nema vremena za gubljenje i da treba iskoristiti tu mogućnost dodajući da očekuje od Evropske komisije da se što pre pripremi za nastavak dijaloga i ubrza tranziciju između dva visoka predstavnika – od Federike Mogerini na Žozepa Borela.

„Naš cilj je da dve strane vratimo za pregovarački sto, očekujemo da nova kosovska vlada bude naš snažan partner, da bude za dijalog, ukine takse i ozbiljno radi ka postizanju sporazuma“, rekao je Palmer.

Specijalni predstavnik je izrazio nadu da će SAD ubediti šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „kampanja za povlačenje priznanja kontraproduktivna“ i dodao da svi moraju da se fokusiraju na krajnji cilj – normalizaciju odnosa i otvaranje puta ka EU kako za Srbiju, tako i za Kosovo.

Odgovarajući na pitanje šta njegovo imenovanje znači za region, Palmer je rekao da je njegov posao da bude „prisutan“.

„Stejt department je imenovanjem specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan pokazao spremnost da odgovori na zahteve. Čuli smo u regionu, redovno čujemo i od naših evropskih partnera da SAD nisu dovoljno posvećene Zapadnom Balkanu, nedovoljno prisutne, nedovoljno uključene. Moj cilj u ovoj ulozi stoga je da budem prisutan“, dodao je Palmer.

Bledski strateški forum ove godine je posvećen stabilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku, a okupio je veliki broj visokih zvaničnika iz Evropske unije, sa Zapadnog Balkana, Turske, SAD i međunarodnih organizacija.