Palmer: SAD podržavaju proces dijaloga Kosova i Srbije 1Foto: Hasim Taci/ Facebook

Predsednik Kosova Hašim Tači je zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmeru, koji boravi u zvaničnoj poseti Prištini, rekao da je trenutak da Kosovo i Srbija postignu istorijski dogovor, a Palmer je rekao da SAD podržavaju proces dijaloga Kosova i Srbije.

Palmer se sastao i sa premijerom Haradinajem koji ga je upoznao sa procesom transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga, prenosi RTK2.

Nakon Beograda i Skoplja, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer boravio je u Prištini, gde se odvojeno sastao sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem.

Iako nije bilo izjava ze medije, saopšteno je da su Tači i Palmer razgovarali o procesu evroatlanskih integracija, učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, KBS i dijalogu Kosova i Srbije.

Govoreći o poslednjoj fazi dijaloga, Tači je rekao da je nakon sporazuma Makedonije i Grčke, red da Kosovo i Srbija postignu istorijski dogovor.

„Veoma je povoljan trenutak da se postigne istorijski dogovor, koji bi osigurao uzajamno priznanje Kosova i Srbije“, rekao je Tači.

U saopštenju se dalje navodi da je Palmer uverio Tačija da SAD podržavaju proces dijaloga Kosova i Srbije.

Palmer se sastao i sa premijerom Haradinajem koji je američkog diplomatu upoznao sa transformacijom KBS i podvukao da je u tom procesu neophodna uloga SAD i NATO.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o završnoj fazi dijaloga, tom prilikom je Haradinaj napomenuo da je Vlada Kosova posvećena stvaranju koncepta za jedinstvo političkih snaga što bi trebalo da bude potvrđeno usvajanjem rezolucije.

Kada je u pitanju postizanje pravno-obavezujećeg sporazuma sa Srbijom, Haradinaj je naglasio istrajnost u očuvanju realnog stanja i ustavnosti Kosova, što je, kako je rekao, postignuto požrtvovanjem naroda, kao i dugoročnim ulaganjima SAD i strateških partnera, navedeno je na Fejsbuk stranici kosovskog premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari