Parlamentarci ponovo o ozakonjenju objekata 1Foto: Stefana Savić

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije sazvala je novu sednicu parlamenta za utorak, 16. oktobra, na čijem dnevnom redu su predlozi Zakona o građevinskim proizvodima, o planiranju i izgradnji, o ozakonjenju objekata, koje je poredložila Vlada Srbije sa ciljem zaustavljanja bespravne gradnje i sprečavanja zlupotreba u ovoj oblasti.

Prema novim odredbama Zakona o ozakonjenju svi objekti u Srbiji koji nisu legalizovani jer ne ispunjavaju uslove propisane zakonom moći će da se ruše odmah nakon drugostepene odluke , odnosno na osnovu konačnosti, a neće više morati da se čeka ishod eventualnog upravnog spora. Do sada su svi bespravni graditelji čak i kada bi bi bili odbijeni u postupku ozakonjenja pokretali spor na Upravnom sudu koji bi trajao po nekoliko godina,a objekti za to vreme nisu mogli da budu rušeni. To praktično znači da će moći da se krenei sa rušenjem svih objekata za koje su doneta rešenja, kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje na osnovu konačnog, a ne pravosnažnog rešenja, kako je to bio slučaj do sada. Država od sada preuzima rizik naknade štete u slučaju da Upravni sud reši suprotno.a po novim odredbama i vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biće odgovoran za nelegalnu gradnju.

Kada je reč o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, pripremni radovi za objeke veće od 800 kvadrata moći će da se rade bez građevinske dozvole što bi prema mišljenju struke,trebalo da ubrza gradnju.
Uvedeno je i niz objedinjenih postupaka kako bi se smanjila birokratija, ubrzale procedure i time, kako predviđa zakonodavac, pojeftini proces izgradnje. Ministarstvo građevinarstva obavljaće izdavanje i oduzimanje licenci članovima Inženjerske komore Srbije i obavljaće nadzor nad delom poslova IKS, pri kojoj će biti formirano pet matičnih sekcija umesto dosadašnje četiri, a skupština IKS imaće 60 članova umesto dosadašnjih 120.

Na novoj sednici poslanici će razmatrati i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju, o transportu opasne robe, o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju, o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koje je podnela Vlada Srbije.

Parlamentarci će razmotriti i predlog izmenama i dopunama Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila, o pomorskoj plovidbi, a biuće potvrđeno i nekoliko sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske u oblasti infrastrukturnih projekata, koje je podnela Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari