Pastor: Nedopustivi zastoji na granici 1Foto: SVM

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je neprihvatljivo objašnjenje da je u poslednjih desetak dana četiri puta padao informatički sistem na graničnim prelazima Mađarske i Srbije, što je razlog velikih gužvi na prelazima Horgoš i Kelebija.

„Neprihvatljivo je da u 21. veku postoje takvi problemi sa kompjuterskim sistemom u kratkom vremenu. Oni ili ne znaju da organizuju posao, ili prosto neće da rade“, izjavio je Pastor, koji je i lider Saveza vojvođanskih Mađara, za Radio Subotica, preneo je RSE.

Poseban je problem za teretna vozila, koja satima čekaju na kontrolu. Pastor ističe da je nedopustivo da granične službe tretiraju putnike kao nekoga ko ugrožava njihova prava.

„Razumljivo je da kontrola mora biti temeljna, jer se radi o šengenskoj granici, ali upravo na graničnom prelazu putnici stiču prvi utisak o nekoj zemlji, i ne vidim potrebu da se vozačima rade alko testovi, da se kontrola komplikuje i kao da se sve čini da se uspori prelazak“, rekao je Pastor.

„Nedopustivo je da pogranične skužbe tretiraju putnike kao ljude loših namera“, rekao jePastor, navodeći da ipak očekuje realno rešenje vrlo brzo, jer je „sadašnje stanje neodrživo“.

Subotičanin Mirko Stanojev, koji je upravo juče prešao u Mađarsku na kalebijskom prelazu, potvrđuje problem sa teretnim saobraćejm.

„Čekaju satima. Red koji se formirao pred granicom je verovatno i do dva kilometra dug“, kaže Stanojev.

U pograničnoj policijskoj službi u Horgošu, međutim, navode da sa srpske strane nema značajnijih zastoja, i da se u vreme očekivanih gužvi na prelazima obavezno povećava broj kontrolora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari