Paunović: Odluku o bojkotu neću doneti bez konsultacija sa DS i na štetu DS 1Foto: Miroslav Dragojević

Predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika DS Saša Paunović izjavio je u Danu uživo da će odluku o izlasku na izbore doneti po raspisivanju samih izbora, a možda i ranije.

„Razgovaramo sa kolegama iz DS, moja stranka je DS i najpre razgovaram sa ljudima koji donose odluku u DS. Nikakvu odluku neću doneti bez konsultacija sa njima, nikakvu odluku neću doneti koja će naneti štetu DS“, kaže Saša Paunović.

Govoreći o odluci o izlasku na izbore ili bojkotu, kaže da se takva odluka ne donosi danas ili juče, kao i da odluka neće biti doneta narednih dana.

„Unutar DS se vodi dijalog i ja očekujem da se donese odluka. Tek u odnosu na stav DS moguće se donositi odluke. Nisam ja tu pojedinac koji donosi odluke, reč je o timu, a ne stvar moje lične poslovne odluke. Tu mislim i na građane Paraćina koji su glasali za taj tim, za listu i na ljude koji su učestvovali u radu te liste“, kaže on.

Kako je rekao, razgovarao je sa građanima i „dobro zna kakvo je raspoloženje kod građana koji su im do sad pružali podršku“.

„Raspoloženje je da se nastavi posao koji smo imali sa njima. Unutar samog tima je nejasno zašto bismo sada bojkotovali izbore, pitanje unutar tima je koga mi zapravo bojkotujemo na ovim izborima. Opštinska izborna komisija je slika skupštine koju nismo bojkotovali. Mi smo u situaciji da mi bojkotujemo sami sebe, da bismo prepustili institucije SNS, satelitima, a da se posle borimo za slobodu“, kaže Paunović.

Prema njegovim rečima, ne radi se o njihovoj proceni da će pobediti.

„Možda i nećemo pobediti. Govori se o uslovima u ovim lokalnim samoupravama. Jasno je da izborni uslovi nisu jednaki na osnovu realnih parametara, a ne na osnovu nečije procene. Ako smo imali presedan sa bojkotom lokalnih skupština, onda je moguće napraviti presedan i u ovoj situaciji“, kaže on.

Kako je rekao, DS ovog trenutka ima jasnu odluku –  da se bojkotuju izbori.

„Ako ona ostane na snazi, logično je da neko može da se pojavi na izborima samo sa drugom listom. Kada se pojavila tema bojkota, naravno da se pojavilo pitanje šta će biti sa bojkotom u budućnosti, šta će biti s ‘slobodnim gradovima’. Bojkot je došao kao ideja da bi se došlo do boljih izbornih uslova“, kaže on.

Prema njegovim rečima, izbori u Paraćinu sa 50.000 birača nisu ključna tema Srbije.

„Verovatno je zauzet stav da se je u javnosti važnije da se ide u totalni bojkot. DS odlukom o bojkotu neće učestvovati na tim izborima, te nema stranačkog legitimiteta“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „morate da birate gde ćete biti izdajnik“.

„Opozicione javnosti ili ljudi sa kojim ste radili i za koje ste radiili. Moje uverenje je da građani koji su zaista glasači opozicije, koji su zbog toga i dovoljno informisani o tome kako teče izborni proces, da znaju kako se glasa. Jasno znaju da treba braniti malu slobodu koju osećaju i zaštitu institucija lokalne vlasti koja još postoji, a treba bojkotovati izborni proces na nivou zemlje“, kaže on.

Govoreći o samim izborima, kaže da će se „SNS svakako boriti da osvoji većinu u lokalnoj skupštini“.

„Pretpostavljam da će primeniti sve mere koje inače primenjuju. Ako bude pritisaka u Paraćinu, to nije isto kao da se to zbiva u nekom malom mestu, to će biti pred očima javnosti. To će biti jedan odličan dokaz, ako do toga dođe, da je bilo ispravno bojkotovati izbore u Srbiji. U praktično svim opštinama i gradovima u Srbiji ne postoji ta vrsta male slobode institucija kakva postoji u ovim ‘slobodnim’ gradovima, mi sada treba bez borbe da predamo tu našu malu slobodu. U ovim drugim gradovima se izgubila sloboda tako što su se izgubili izbori, pa su došli ti sa ‘crnim džipovima'“, kaže on.

Kako je rekao, ovo je prvi slučaj da se „traži da se preda ta mala sloboda tim ljudima u crnim džipovima bez borbe“.

Govoreći o medijima, kaže da se građani Paraćina informišu uglavnom preko lokalnih štampanih medija, lokalne televizije, kao i njegove Fejsbuk strane.

Izbori su, kaže on, neizvesna stvar.

„Imamo mogućnost koju ćemo uvek razmatrati, ukoliko i dođe do izlaska na izbore, da se lista povuče. SNS još nije doneo odluku o lokalnom kandidatu, ali će sigurno predsednik SNS biti glavni konkurent na svim izborima“, kaže Paunović.

Odluku o izlasku će doneti, kaže, do raspisivanja izbora, možda i ranije.

„Razgovaramo sa kolegama iz DS, moj tim, moja stranka je DS i najpre razgovaram sa ljudima koji donose odluku u DS. Nikakvu odluku neću doneti bez konsultacija sa njima, nikakvu odluku neću doneti koja će naneti štetu DS“, kaže Paunović.

Ističe da je saradnik predsednika DS Zorana Lutovca, kao i da tu nema dileme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari