Paunović predstavila mehanizam Srbije za praćenje preporuka UN-a 1Suzana Paunović Foto: Medija centar

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović predstavila je danas u Ujedinjenim nacijama u Ženevi nacionalni mehanizam Srbije za praćenje primene UN preporuka, kojim ona predsedava. 

Paunović je, predstavljajući Vladin Savet za praćenje UN preporuka, istakla da je taj Savet osnovan 2014. godine i da je sada, nakon pet godina, u prilici da govori o delotvornosti i funkcionalnosti tog mehanizma.

U Srbiji se kontinuirano prate 392 preporuke Ujedinjenih nacija, u saradnji Vlade, nezavisnih tela, civilnog društva, kao i međunarodnih organizacija, navodi se u saopštenju.

Mehanizam koji je razvila Srbija namenjen je postizanju kvaliteta sprovođenja ratifikovanih konvencija UN-a o ljudskim pravima i ispunjavanju obaveza koje iz njih proizilaze.

Paunović je, predstavljajući vladin Savet, istakla da je Srbija spremna da svoja iskustva podeli sa drugim zemljama, članicama UN-a.

Šef sekcije za Univerzalni periodični pregled (UPR) u Ujedinjenim naciijama Đani Magaceni pohvalio je vladin Savet i istakao da je Srbija predstavlja primer dobre prakse za države članice UN.

Događaj su zajednički organizovale Stalne misije Srbije, Belgije i Argentine pri Ujedinjenim nacijama, u okviru 42. zasedanja Saveta za ljudska prava UN-a.

Događaju je prisustvovao i šef UN sekcije za UPR, kao i predstavnici više od 20 zemalja članica UN-a i predstavnici međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari