Paunović: Preklapanje interesa SNS i profesionalnih poslanika DS 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Izvršni odbor Demokratske stranke u subotu je raspustio beogradski odbor i opštinske odbore u Beogradu, a potom i Demokratsku omladinu koja je zbog toga blokirala centralu stranke.

Deo članova Glavnog odbora Demokratske stranke napustio je sednicu GO u Beogradu, a jedan od njih, Branislav Lečić, kazao je novinarima da se demokratija “polako ukida u DS”.

Sa omladincima DS sinoć je razgovarao predsednik stranke Zoran Lutovac koji im je, kako prenose mediji, tražio pisane zahteve.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Saša Paunović u današnjem intevjuu Glasu Šumadije, dostavlienom i našem listu, na pitanje: “Šta se dešava sa DS-om?”, odgovara da se “DS nalazi u središtvu borbe za jedinstveni front opozicije“.

Grupa članova Glavnog odbora DS koja je u ubedljivoj manjini želi, prema njegovim rečima, da DS napusti Savez za Srbiju kao najozbiljniju opozicionu organizaciju, što je „sve obična maska za razbijanje opozicionog fronta i diskreditaciju bojkota parlamentarnih izbora kao glavne pretnje po režim SNS-a u ovom trenutku“.

Paunović nadalje navodi da je Demokratska omladina raspuštene, jer je Predsedništvo stranke informisano da nije poštovana procedura propisana za izbore tog stranačkog organa.

Na sednici Predsedništva, u tom pogledu, tvrdi, nije bilo drugačijih mišljenja. Prevagnuo je stav, kaže zamenik predsednika DS, da se ne sme odstupati od principa poštovanja propisa prilikom izbora za bilo koji organ stranke zbog bojazni da će to biti korišćeno medijski od strane protivnika Demokratske stranke, što je bio argument onih koji su želeli da se odluka odloži.

Ako je to omladina Demokratske stranke poštovaće odluke organa Demokratske stranke i potrudiće se da ponove izbornu proceduru na takav način da ne bude nikakve sumnje da je bilo kršenja stranačkih pravila i diskriminacije bilo kog člana Demokratske stranke. To se može sprovesti vrlo brzo i bez velikih problema, poručio je Paunović.

Osvrnuvši se na izjavu Branislava Lečića kojom ga je optužio za “formalizam”, usled kojeg “ljudima uskraćije reč”, Paunović konstatuje da je “optužen za poštovanje pravilnika i procedura„, i da “prihvata takve optužbe”. Posao predsedavajućeg je da bude formalan i kad se to ne sviđa svima, tako se, smatra, štiti red na sednici, red propisan poslovnikom koji smo svi prihvatili. Poručio je Lečiću da se “prosto drži poslovnika i neće biti razloga za varnice na sednicama”.

Komentarišući izjavu predsednika DS Zorana Lutovca da je “Vučić aktivirao sve resutrse” u pokušaju da razbije bojkot izbora, i pitanje “nije li to preoštra ocena, s obzirom da su protiv bojkota dugogodišnji članovi i poslanici DS – Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena i drugi, Paunović kaže da je “predsednik veoma uzdržan i dugo je izbegavao da jasno kaže o čemu se radi”.

– U ovom slučaju došlo je i do poklapanja interesa SNS-a i nekih dugogodišnjih profesionalnih poslanika. Oni prosto , i potpuno legitimno, žele da nastave da primaju poslaničku platu uz poslaničke obaveze, pa zato žele i Demokratsku stranku van Saveza za Srbiju i izlazak na izbore u „proevropskom bloku“. Bili bi mnogo iskreniji da prosto kažu da žele i dalje da budu poslanici po svaku cenu, umesto da vrte u krug priču o „nemogućnosti saradnje sa Dverima“ ili o „odstupanja od evropskih vrednosti“. Hoću da kažem da ne znači nužno da svi koji zastupaju ovakav pravac predstavljaju svesni „Vučićev resurs“, prosto im se interesi poklapaju, ističe Paunović.

Formalno, suština neslaganja je, dodaje, da li Demokratska stranka treba da bude deo širokog opozicionog fronta kakav je Savez za Srbiju i svakako pitanje izlaska na parlamentarne izbore. A u stvarnosti, zaključuje, suštinsko pitanje za one koji tenzije podižu je da li će Demokratska stranka imati poslanike i još mnogo, mnogo važnije, da li će baš oni biti ti poslanici.

Na pitanje da li se “neislaskom na izbore, Paraćin i Šabc predaju bez političke borbe”, Paunović kaže da “lokalni izbori nisu izgleda bitna tema ni za vlast ni za veći deo opozicije”. U tom kontekstu, lokalni izbori u dve jedinice lokalne samouprave, od 167 koliko ima opština i gradova u Srbiji, i koje predstavljaju 2.36 odsto stanovništva Srbije, “potpuno su marginalna stvar”. Z.R.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari