Paunović: Vučić priprema SNS za referendum ili izbore 1Foto: Miroslav Dragojević

Naprednjaci zapravo nemaju nikog od autoriteta u Paraćinu, pa moraju da se „šlepaju“ na popularnost lidera.

Sve je to krajnje bizarno i nema iznenađenja, kaže za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika Demokratske stranke, komentarišući lično obraćanje Aleksandra Vučića, predsednika SNS, članstvu u ovoj opštini.

Naprednjacima je već duže vreme jedan od prioriteta preuzimanje ove opozicione opštine. Zato prikupljaju potpise za raspisivanje prevremenih izbora. Te je lokalni odbor SNS u utorak uveče pozvalo građane da dođu u prostorije gradskog pozorišta kako bi im bilo saopšteno da su prikupljeni potpisi za raspisivanje prevremenih lokalnih izbora u toj opštini, a uključio se telefonom i Vučić. Paunović je posebno na meti od kad je poslao dokumentaciju jednom od tela pri Savetu Evrope o pritiscima na lokalne samouprave od strane vlasti u Srbiji.

Prema Paunovićevim rečima, skoro svuda SNS je „kupljena franšiza“ neke lokalne „ekipe“ koja nema politički nego lični i materijalni interes koji građani neće da podrže, a tako je i u Paraćinu.

– Zato što lokalno ne znače ništa, naprednjaci i sprovode svojevrsni „gleichschaltung“ – upodobljavanje, kako bi zloupotrebom „medija“, institucija i državne vlasti sprečili bilo kakvu političku konkurenciju. Svaka nova ideja, svaki drugačiji primer, za njih je smrtna opasnost, jer se tako može videti koliko malo vrede – ukazuje on.

Kako dodaje, telefonsko obraćanje Vučića nije ništa posebno.

– Na sličan način se kako čujem ovih dana širom Srbije obraćao okupljenim naprednjacima na sličnim skupovima. Naime, glavna tema ovih sastanaka koje naprednjaci organizuju sada širom Srbije je – priprema članstva i odbora za referendum o Kosovu, a takođe i mogući vanredni parlamentarni izbori. Medija tim onda lokalno ubacuje neke teme koje u tom podneblju mogu biti interesantne – kaže Paunović.

I zaista, predsednik Izvršnog odbora naprednjaka Darko Glišić je rekao da je Vučić, zbog državničkih obaveza, u poslednje tri nedelje učestvovao indirektno u radu više od 100 odbora stranke u Srbiji, tako što se članovima obraćao telefonski. Kako je najavio, još tri sedmice Vučić će se „uključivati“ u rad stranke, odnosno opštinskih odbora, i planiranje angažmana u narednom periodu.

U obraćanju Paraćincima Vučić je poručio da Srbiju i SNS očekuju veliki pritisci, te da je zato potrebno raditi jače i snažnije kako bi se odolelo tim pritiscima.

Paunović postavlja pitanje šta je zaista rekao Vučić, a šta je izmislio SNS medija tim u stranačkom saopštenju jer, kako kaže, prisutni na skupu nisu imali isti utisak.

– S druge strane, sve što smeta naprednjacima za njih je „pritisak na Srbiju“, a otpor koji smo pružili u Paraćinu doveo je izgleda srednji ešalon naprednjaka u stanje totalne panike – navodi on. Paunović kaže i da „naprednjaci šalju SMS poruke svojim odbornicima širom Srbije da „nikako ne potpisuju ništa što stiže iz Paraćina“, jer mi šaljemo predlog peticije podrške našoj žalbi Savetu Evrope svim odbornicima u Srbiji“.

– Da li možete da zamislite to stanje uma u kome naprednjački rukovodioci ne veruju ni sopstvenim odbornicima pa moraju da im izdaju uputstva SMS-om kako da razmišljaju? Oni sami u svoje nisu sigurni, a to tako biva kad znaš da si radio i radiš pogrešno. Meni je odlično poznato razmišljanje mnogih kolega koji su u SNS-u. Iz ovog izvlačim zaključak koji bi mogao da bude od koristi svima koji žele promene u Srbiji – monolitni i na izgled užasno snažni SNS može se rasparati od vrha do dna za tili čas ako se preduzme zaista organizovana akcija onih koji promene žele – poručuje Paunović.

Komentarišući Vučićeve reči „da bi neko rušio i srušio Srbiju, on mora da ruši i SNS“, on kaže da je to poistovećivanje države sa strankom.

– To je trik kojim svi koji misle da kritikuju javne funkcionere SNS treba da budu proglašeni za „izdajnike“. Taj film smo gledali već i tužno se završio za režisere – podseća predsednik opštine Paraćin, koji je i zamenik predsednika DS.

Upitan kakva je trenutno situacija u Paraćinu glede skupštinske većine i pritiska na odbornike, on navodi da je skupštinska većina proverena pre nedelju dana prilikom glasanja o poverenju predsedniku opštine.

– Zbog zakonom predviđene procedure 45 od 55 odbornika (jedna odbornica većine bila je u inostranstvu) potpisalo je zahtev za razrešenje predsednika opštine, a zatim na tajnom glasanju izglasano je poverenje. Ti odbornici sledećih šest meseci ne mogu ponovo da traže razrešenje, a opozicija ima manje od trećine odbornika, što znači da ne možda da stavi ovo pitanje na dnevni red. Ovim je potvrđena jasna skupštinska većina u Paraćinu i to više nego dvotrećinska. Preokrenuti to, nije moguće bez ozbiljne primene sile. Spremili smo odgovor i na to i evo već danas imamo probnu vežbu „mobilizacije“ na poziv odbornika kod koga su na vrata, po planu vežbe, došli batinaši SNS van Paraćina. Bićemo spremni. Ovo je borba za slobodu, ne za vlast u jednoj opštini i ovo nije samo paraćinsko pitanje – zaključuje Saša Paunović.

Plan iz aprila

Na pitanje koju dalju akciju očekujete od SNS Paunović kaže da sledi pritisak na odbornike kroz pretnje, ponude, zastrašivanje svake vrste.

– To je po planu SNS sledeće, a plan sam dobio još u aprilu i to ako bude bilo potrebno mogu i da dokažem – i ova izjava Vučićeva deo je tog plana, bukvalno kako mi je napisano. Plan predviđa i pokušaj zloupotrebe državnih institucija posle „obraćanja predsednika Vučića“ – kaže Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari