Pavle Cvejić na slobodi 1

Pavle je pušten! Hvala svima na podršci! Kako saznajemo, večeras će biti kod kuće. Sutrašnji protest je otkazan – osvanulo je sinoć na Fejsbuk grupi „Pravda za Pavla“, koju su školski drugovi napravili u znak podrške učeniku beogradske Filološke gimnazije Pavlu Cvejiću, koji je uhapšen zbog ulaska u zgradu RTS-a, na subotnjem protestu „1 od 5 miliona“.

Naime, Pavle Cvejić, najmlađi politički osuđenik u Srbiji, sa još četvoricom osuđenih momaka, pušten je iz Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj skeli u utorak oko 22:30 časova. Kako je saopšteno, njima su ukinute prvostepene presude. Postupak protiv protiv njih će biti ponovljen, a oni će se braniti sa slobode. Do ovog obrta došlo je nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će biti pomilovani oni koji to zatraže, ali ne svi. Nikakvo pomilovanje se ne pominje u odluci o puštanju, već samo o ukidanju prvostepenih presuda i ponavljanju postupka.

Cvejić je u prekršajnom postupku ekspresno osuđen na 30 dana zatvora zbog „učešća u grupi koja se nasilnički i bezobzirno ponašala“. On je odmah upućen na izdržavanje kazne zatvora u Padinsku skelu. Oni koji su bili sa Cvejićem u zgradi RTS, gde je navodno počinio prekršaj, tvrde da se on nije nasilnički ponašao niti pravio nerede.

Podsetimo, učenici i profesori Filološke gimnazije u Beogradu protestovali su u ponedeljak ispred policijske stanice „29. novembar“, tražeći oslobađanje njihovog druga i đaka Pavla Cvejića. U protestnoj koloni je bilo oko 150 učenika i nastavnika, a đaci su skandirali „Pustite nam druga“, i nosili transparente „Pravda za Pavla“, „Zašto nam hapsite drugove“ i „Evo zašto mladi odlaze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari