Nepromenjena lista zahteva na petom protestu u Majdanpeku 1Sa ranijih protesta Foto: Facebook/ Majdanpek #1od5miliona

Lista zahteva učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ u Majdanpeku je nepromenjena.

I dalje se zahteva odgovornost za izbornu krađu u Leskovu, odgovornost za pogibiju radnika u Rudniku bakra Majdanpek, prestanak bahaćenja lokalnih funkcionera i odgovornost za loše stanje u svim oblastima u majdanpečkoj opštini, kao i objavljivanje tajnog ugovora sa kompanijom ZiĐing, jer kako se to čulo ove srede u Majdanpeku „moramo da znamo šta to kriju od nas i zašto kriju“.

Potpredsednica Foruma žena Narodne stranke Nina Vujičić je obraćajući se Majdanpečanima okupljenim u gradskom parku kazala da je Srbija ustala zato što mora, zato što je poniženje zamenilo dostojanstvo, zato što je tiranija zamenila demokratiju i zato što se danas ne živi nego životari.

– Mi moramo da pobedimo, ne zbog toga da bismo došli na vlast. Moramo da pobedimo zbog svih mladih ljudi, zbog mladih lekara, inženjera, rudara, vaše braće, dece koja svakodnevno beže iz ove zemlje. Beže jer im je lakše da budu građani drugog reda u tuđoj zemlji, nego trećeg u sopstvenoj – rekla je Nina Vujičić.

Predsednik Udruženja sindikata vojnih penzionera Jovan Tamburić rekao je da su penzioneri u Srbiji posebno izlagani, diskriminisani i opljačkani.

– Prvo su se zaklinjali da neće uzimati od penzionera – smanjili su penzije i u isto vreme i prikriveno obustavili redovno usklađivanje svih penzija sa rastom inflacije i BDP. Penzije su svake godine trebalo da se usklađuju 4 do 6 odsto ili 24 do 36 odsto od 2012. godine. Umesto toga udelili su nam samo oko 10 procenata.- kazao je Tamburić.

Tamburić ima i odgovor za, kako ih je nazvao, manipulatore koji pitaju:ko će doći?

– Još u Srbiji živi stotine hiljada mladih bez kupljenih diploma i lažnih doktorata koji mogu svaki javni posao pošteno obavljati. Kada tražimo da nam se vrati država, tražimo naše pravo da je unapredimo u interesu i prema potrebi naroda. Za početak se mora izmeniti izborni sistem, a potom i zakoni koji pljačkaju građane, a radnike pretvaraju u robove. Nama je potreban sistem u kome se poštuju Ustav i zakoni, a ne dikatori i lokalni šerifi – naglasio je Tamburić.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ u Majdanpeku mogli su da potpišu „Sporazum sa narodom“, a nakon obraćanja Nine Vujičić i Jovana Tamburića krenuli su u protesnu šetnju gradskim ulicama pozivajući svoje sugrađane da izađu napolje. Sledeći protest najavljen je za iduću sredu u isto vreme i na istom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari