Petković razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije o tenzijama na severu Kosova 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Direktor Кancelarije Vlade Srbije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o juče završenoj rundi razgovora Beograda i Prištine u Briselu i postignutom dogovoru o deeskalaciji tenzija na severu Кosova i Metohije, saopštila je danas Kancelarija.

Petković je u razgovoru naglasio da je postignut zadovoljavajući sporazum, kao i da će se novim sporazumom primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine, „što znači da više ne može biti reči ni o kakvom takozvanom reciprocitetu, već ispunjenju sporazuma“.

Podvukao je, kako se navodi u saopštenju, da je od posebnog značaja činjenica da jučerašnjim sporazumom počinje ispunjavanje svih do sada postignutih dogovora u Briselu.

„To će se nakon sporazuma oko registarskih oznaka, u prvom redu odnositi na formiranje Zajednice
srpskih opština koja će biti prva tema narednog sastanka u Briselu“, rekao je Petković i podsetio da je srpska delegacija insistirala i na slučaju Ivana Todosijevića, kojim je prekršen Briselski sporazum u tački 10, po pitanju prisustva dvoje srpskih sudija u postupajućem veću, „što je u svom saopštenju jasno
naglasila i EU“.

Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na podršci i njegovom dolasku na Jarinje i u Rašku, što je, kako je rekao, u moralnom smislu ohrabrilo srpski narod, koji je bio okupljen na administrativnim prelazima kako bi branio pravo na slobodu kretanja, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari